WiFi Монгана
WiFi Монгана / Дарик Враца
Жителите и гостите на Монтана могат да ползват свободен достъп до интернет в централната част на града. Мрежата е изградена от А1 по проект на общината Монтана, финансиран с 15 хиляди евро по европейската инициатива Free Wi-Fi for Europeans. В нея са включени 113 общини от България.

Зоните с безплатният интернет достъп са парк „Монтанензиум”, площад „Жеравица” и централната градска градина, съобщи кметът Златко Живков. Той и старшият директор „Корпоративни продажби” на А1 Иван Иванов представиха постигнатото по стратегията за развитие на дигиталните услуги. Тя бе договорена от ръководството на общината и мобилния оператор през миналато година.
Преди 15 дни в Монтана е пусната тестово системата WiFi4EU с безплатен достъп на интернет. За това време мрежата е ползвана от 2000 души с трафик от 290 гига байта.

WiFi Монгана

„Стъпките на община Монтана са чисто технологични най-правилни”, заяви Иван Иванов. Първоначално е изградена мрежа за видео наблюдение, която разполага с 82 камери в парковете „Монтанензиум”, „Калето”, Градската градина и „Огоста”, както и вход-изходите на града. Това даде възможност да се ползва мрежата на видео наблюдение за ъпгрейт с Wi Fi рутер”, уточни Иванов.

„Предстои системата да бъде разширена с камери за наблюдение в районите на жп гарата, автогарата и общинския пазар, където се събират много хора не само от града, но и от цялата област, каза още кметът Живков.