/ Община Мездра
Тревните площи в Мездра са третирани срещу комари, бълхи и кърлежи.

Десет души от Монтанско са заболели след ухапвания от кърлежи

Обработката бе извършена със студен аерозол - 20% разтвор на циперметин, като по този начин се гарантира намаляване популацията на причиняващите дискомфорт и болести насекоми.

„Времето е най-удачно за подобен тип третиране, защото няма вятър и аерозолният облак може да остане по-дълго във въздуха и да се разнесе на по-голяма площ, с което се увеличава ефективността му.

Тревните площи са пригодни за игра, тъй като препарата е безвреден за човека. С това третиране се намалява общият брой на вредните насекоми, а ефектът е моментален.“, поясниха от фирмата, която бе наета да третира площите.

Бум на ухапванията от кърлежи

Аерозолното третиране премина през Археологически комплекс „Калето“, зелените площи на р. Искър към спортен комплекс „Локомотив“, улиците „Александър Стамболийски“, „Янко Сакъзов“, „Христо Ботев“ (от ДАП до Хемус-М“), както и по поречието на реките Моравишка и Боденска.

Това е първото третиране от този тип на територията на град Мездра. Способът на студено аерозолно разпръскване е най-ефективен, тъй като действа моментално върху всички вредни насекоми, които преминат през облака, както и елиминира яйцата на насекомите, останали по зелената листна маса в града.