Обновяват Лом с пари по ОП Регионално развитие
Обновяват Лом с пари по ОП Регионално развитие / netinfo

Лом ще има нов Дунавски парк и обновена централна улица, след като Общинската администрация  спечели проект на стойност близо 9 милиона лева. Община Лом ще получи 100 % безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013" г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

 „Изграждане и възстановяване на градска крайречна  зона  на Лом"  включва не само изграждането на нов Дунавски парк, но и на подстъпа към него - централната улица „Дунавска". Строителството  ще започне през пролетта на 2010 г., след като бъдат извършени процедурите за избор на фирма-изпълнител и надзор на обекта. Преди това община Лом ще трябва със собствени средства да изгради нов коллектор и водопровод, а със средства по проекта ще бъде направена новата пътна настилка.

Проектът за новия парк предвижда градежа на амфитеатър, детски и спортни площадки. Шлепът - бивш музей на Септемврийското въстание, ще бъде запазен и превърнат в туристическа атракция с водно огледало около плавателния съд и модерна пластична визия. Специално внимание е обърнато на озеленяването с паркови дървета, храсти и цветя. Проектът за новия парк и подходите към него е дело на арх. Теменужка Попова и експерти от общинската администрация.

Новият Дунавски парк ще има повече площ от сегашния, тъй като с изграждането на кейовата стена към съществуващуте 40 декара. ще бъдат върнати от ерозионното действие на река Дунав още около 24 декара. Кейовата стена ще укрепи 900 метра от брега в участъка от Белия кей в пристанището до сградата на „Морска администрация". За да се предотврати опасността от заливане на крайбрежната зона при високи води на Дунав и да не се скрие гледката към реката, на новата кейова стена ще бъде монтиран стъклен парапет, по подобие на крайречния парк в германския град Кьолн.

„Идеята ни е Дунавският парк да се превърне в лицето на града - приятно място за отдих и развлечения, но и място където чужденците също ще има какво да видят" - каза кметът Пенка Пенкова.