Предприемаческа инициатива Враца
Предприемаческа инициатива Враца / Нели Борчева
Първото по рода си събитие „Успешни лидери разказват” се проведе в актовата зала на врачанското училище „Козма Тричков”. Основната идея бе да се подсили зараждащата се предприемаческа общност във Враца и региона, да се вдъхне увереност в реализирането на бизнес идеи и проекти у младите и амбициозни предприемачи. Намеренията на организаторите са подобни събития да станат традиционни. Началото поставиха гост-лекторите Мартин Куванджиев, Карина Карагаева и Ивайло Иванов - трима успешни млади хора, които споделиха с присъстващите как са стартирали, през какви трудности са преминали и какви уроци са научили, управлявайки своите компании.

Предприемаческа инициатива Враца

Пред многобройната аудитория във Враца Мартин Куванджиев сподели основни правила в комуникирането. Според него най-важното нещо в комуникацията е да уважаваш човека срещу себе си, да бъдеш позитивен и да изслушваш партньора си. „В бизнеса няма чувства, има само позитивни или неутрални нагласи”, каза Мартин Куванджиев. „Едно от най-трудните неща е да споделиш неприятна информация” - съветът, който даде лекторът бе да бъдем откровени, да бъдем готови до обясним и да дадем мнение. Друг важен съвет, който даде е „Замисли се какво ще спечели другият”. Призивът беше: „Ако вие сте готини, ще имате готини хора около вас, бъдете позитивни и усмихнати!”

Карина Карагаева е сертифициран корпоративен тренер, чийто професионален опит включва работа и извън България за компaнии като Apple Inc., IBM и Xerox. Темата, която тя разгледа на срещата бе как да бъдем дизайнери на мислите си и защо начинът на мислене е по-важен от уменията. „Всеки ден внимателно избираме дрехите си, маршрута до работа, приятелите. А избираме ли мислите си? Въпросът не е дали можем, а как да го правим. Няма една обща формула за успех. Всеки има задачата да открие своята формула и да стане успешен предприемач”, каза накрая Карина Карагаева.

Предприемаческа инициатива Враца

Според Ивайло Иванов, съосновател и управител на Soft Consult Group, предприемачеството е океан. „В океана на бизнеса или трябва да знаеш къде са камъните, за да стъпваш върху тях, или потъваш”, така започна своята лекция Ивайло Иванов. Той сподели с присъстващите много ценни съвети от личен опит - колко е важно да разбираме света около себе си и защо е важно да избереш правилния бизнес. Съветът му към най-младите в залата бе „Не се занимавайте с лесни и бързи пари. Ако не отделяте част от времето си, за да се развивате ще стигнете тавана на развитието си и ще започнете да вървите към дъното. Разсъждавайте!

И помнете, че светът се променя бързо и всеки ден имаме огромни възможности и достъп до информация. ”Късметът и щастието сполетяват тези, които са подготвени за него, важно е да сме наблюдателни, за да видим и разберем как светът работи отвън и отвътре – около вас и вътре във вас!”

Следващото интересно събитие ще се състои на 20 юни в „Белият бар“ (на площад „Христо Ботев” във Враца), като във формат на неформална среда участниците ще имат възможност да се опознаят помежду си, да споделят кой с какво се занимава, от какво се интересува. Повече за него тук - https://www.facebook.com/events/2200054360090080/
 

Предприемаческа инициатива Враца


 
Нели Борчева