шофьори дъжд
шофьори дъжд / iStock/Getty Images
Повредена сирена стресна снощи врачани
Областният съвет по сигурност към Областна администрация – Враца започва да събира информация  за състоянието на язовирите и нивата на реките на територията на областта на всеки два часа. Разпореждането е дадено от областния управител Малина Николова.  Причината е в обилните валежи през последното денонощие във врачанско и прогнозните очаквания за значителни количества дъжд. Предупреждение е получено и от Оперативния център на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Враца за обявен „жълт код“ за интензивни валежи и гръмотевични бури с условие за градушки. Количествата на падналите валежи през последното денонощие достигнаха до 35-40 л на кв. м.

Към 10.30 ч. на 3 юни, нивото на р. Скът при с. Нивянин, община Борован е 85 см, при критично ниво 340 см. Нивото на реката при Бяла Слатина е 50 см, при критично ниво 400 см. Река Скът в Мизия има ниво 20 см при критичен праг 290 см. Река Огоста при с. Хайредин е под критичните 200 см. Няма опасност от разливи и нанасяне на материални щети.

Нивата на язовирите на територията на област Враца се следят денонощно от собствениците и дежурните по общински съвети за сигурност. Данните към момента показват, че хидротехническите съоръжения не създават потенциална опасност за населението.  Всички язовири имат достатъчно свободен обем за поемане на водни маси.
 
Към 21.00 ч. на 2.06.2019 г., поради техническа повреда, вследствие на обилните валежи, се е самозадействала сиренно - оповестителната система, намираща се в района на Топлофикация – Враца. Техническата изправност на устройството е възстановена от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Враца. Няма поводи за безпокойство сред населението.
 
Областна администрация Враца