Владимир Уручев и Калин Каменов
Владимир Уручев и Калин Каменов / Дарик - Враца
Днес във Враца бяха обявени победителите в инициативата на Община Враца – “Най-патриотичен клас`2017”. В него, с патриотични инициативи, можеха да участва зрелостници от всички врачански училища. Надпреварата бе между 12 “б” клас на ППМГ “Акад. Иван Ценов”, 12 “б” клас на СУ “Христо Ботев” и 12 “а” клас на СУ “Козма Тричков”. Битката бе особено оспорвана до самия финал, който бе днес. Според регламента, имаше онлайн гласуване и комисия, която се запозна с инициативите, оцени ги и определи крайното класиране. Председател на комисията бе евродепутатът Владимир Уручев, а в нея бяха включени представители на Община Враца, на общинския съвет и на трите училища-участници в надпреварата.

“Тази инициатива е пилотна за нашия град и съм изключително удовлетворен от положените усилия от трите класа. Гледайки презентациите и на трите училища, бяхме изключително щастливи от това, което видяхме. Надяваме се тази иницатива да се превърне в една добра практика” – каза кметът на Враца Калин Каменов. След което даде думата на евродепутата Владимир Уручев да обяви финалния резултат.
 
“Първо искам да поздравя хората във Враца, които се сетиха да инициират подобно нещо. Това е една изключително добра инициатива. Не защото патриотизмът някак си напоследък излиза на мода, за защото на нас този патриотизъм ни трябва преди всичко да възпитаме в тези млади хора да имат гражданска позиция, да имат българска позиция. А това няма как да стане без ти да си изживял нещо от нашата история. Да си се опитал да го пречупиш през себе си и да го предадеш на другите. Затова комисията беше изключително затруднена да избере победител, защото и трите класа показаха и иновативност, и творчески подход, и масово участие.

Имаше онлайн гласуване по регламент и трите класа са събрали изключително високи резултати. За класа от ППМГ гласуваха 1736 души, за СУ “Христо Ботев” – 1689 и за СУ “Козма Тричков” – 549. Знаете – в онлай гласуването е важно колко приятели ще активираш и не случайно има и комисия, която да следи да не се изкривят нещата” – каза Владимир Уручев. И отново подчерта, че изборът точно кой да стане “Най-патриотичен клас`2017” е бил особено труден. Затова е било взето решение и трите класа да получат това престижно звание и голямата награда – екскурзия до местата, където е живял и развивал своята революционна дейност Христо Ботев. Екскурзията за зрелостниците ще е в началото на септември и ще включва градовете Галац, Одеса, Измаил и Браила.