Надсвирване на духови оркестри в Оряхово
Надсвирване на духови оркестри в Оряхово / netinfo
Двудневни празници на духовите оркестри в памет на Дико Илиев се откриват днес в Оряхово. Те се провеждат под патронажа на министъра на културата Стефан Данаилов. За 11 пореден път за надсвирването в Оряхово се събират 12 оркестъра от страната. Между тях са Представителният гвардейски оркестър на БНА, състави от Плевен, Горна баня, Трявна, Елин Пелин и Враца.

На откритата сцена в центъра на града ще се изяви и духовия от Севлиево с участието на известния изпълнител Орлин Горанов. Изненада за гражданите и гостите на празника е керамичен портрет на патриарха на българските хора Дико Илиев, изработен от местни интусиасти по проект на зам.-кмета на Оряхово Тодор Цонков.

Община Оряхово ще награди с 500 лв. оркестър, който представи ново музикално произведение - хоро или марш. Отличието е на името на известния музикант Дико Илиев и е учредено минналата година. Любителски състави от местното читалище “Надежда” ще изпълнят на площада най-известните му хора. Официалното откриване на празниците е насрочено за 19:30 ч. Надсвирването на духовите оркестри се провежда в рамките на традиционния Оряховски панаир/ 17 - 20 август/ .