Гроздобер
Гроздобер / Община Видин
Кметът на Община Видин Огнян Ценков бе гост на празника по повод откриването на гроздобера в лозовите масиви на „Бонония Естейт“ ООД, между селата Гомотарци и Кошава. Заедно с него на ритуала присъстваха областният управител на Видин Албена Георгиева, председателят на Общинския съвет Генади Велков и заместник-кметът Венци Пасков.

 Водосвет за успешното начало на гроздобера бе отслужен от архимандрит Исаак, който предаде благопожелания от името на Видинския митрополит Даниил.

Гроздобер

 Видинският кмет се обърна към домакините и към целия колектив на фирмата с думите: „За мен е винаги удоволствие да присъствам на вашите събития. Искам да благодаря сърдечно на собствениците Ангел и Ивайло Йотови за поканата и да ги поздравя за това, че успешно развиват лозарството и винопроизводството в този плодороден район на Община Видин. „Бонония Естейт“ отдавна се е утвърдила като една от най-добрите марки както на вътрешния, така и на външния пазар. Пожелавам лек и спорен гроздобер и нека от здравия плод, който лозята са родили тази година, да произведете първокласно, качествено вино“.

Гроздобер

Албена Георгиева също приветства откриването на гроздобера и пожела добра и плодородна година.
След тържествената част, спазвайки традицията, девойки от Златорожието, облечени в народни носии, мачкаха с боси крака гроздето от новата реколта. Местните хора казват, че този ритуал се прави, за да стане хубаво виното. Самодейни състави от селата Гомотарци и Кошава пяха и играха хора, а към тях се присъединиха и участниците в празника.

Гроздобер


 
Община Видин