Монтана
Монтана / Дарик Враца
Монтана отбелязва днес своя празник – Деня на Свети Дух. Празничната програма ще започне с  освещаване на храм „Свети Дух“, най-големият православен храм в Северозапада. В 10,30 часа от храма ще тръгне литийно шествие до площад „Жеравица“. В същия час в експозиционна зала „Кутловица“ започва хепънинг на Дружество на    художниците „Тенец” – Монтана, под надслов „В кухнята на художника“, а на алея „Яворов“ – шахматни демонстрации.

В 11 часа на площад „Жеравица“ ще бъде извършен тържествен водосвет, след който започва концерт на танцовите състави, участващи в  Международния фолклорен фестивал – Монтана 2019.
В 11,45 в Общинския Младежки дом ще е тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат връчени тазгодишните награди за принос в развитието на общината.

Проявите на площад „Жеравица“ продължават от 18 часа с „Песенна палитра - 1” - концерт на Вокално студио „Детски смях” към ОДК “Ние, врабчетата”, следван от Концерт на фолклорна формация “Ситница”, танцов ансамбъл “Младост” и певческа група „Пъстренец Jr.” към Общински младежки дом, танцов ансамбъл “Пъстрина” и фолклорна формация “Огоста” към НЧ “Разум 1883”, танцов ансамбъл “Северняци” към ОДК “Ние, врабчетата”;  от 20,30 ч.                     - концерт на Yoana от X Factor; от 21,00 ч. Концерт на БТР и в 22 часа ще е тържествената заря.