/ Община Враца
Посланикът на Конфедерация Швейцария в България Мюриел Берсе Коен посети Монтана заедно със 17-годишната Евелина Димитрова от село Галиче.
 

Евелина е избрана, заради възгледите си за ранното детско развитие, ромска интеграция и равноправието на жените. Инициативата цели да поощри участието на младите хора в обществения живот  и управлението. Днес Евелина работи заедно с посланик Коен в Монтана.

Дипломатическата визита започна със среща с кмета Златко Живков. Програмата продължи с посещение в ромския квартал „Кошарник“, в който е построена изцяло нова детска градина по съвместен проект на  Българо-швейцарската програма за сътрудничество и община Монтана.
 

Коен с кмета Живков.
Община Монтана


„Искам да се уверя с очите си, че това което е направила Швейцария за общността е полезно - заяви посланик Коен. Освен това така имам възможност да опозная  регионите на България и техните различия.“
 
Швейцария е осмият по големина инвеститор в България. Само през последната година три IT фирми от конфедерацията са разкрили свои представителства в страната. IT-секторът е един от най-силно развиващите се и  България може да бъде хъб на информационните технологии за Балканите, счита още посланик Коен.
 
В Монтана тя посети и завод „Палемонтех”. Производството на палети е базирано в Технологичния парк на града и е една от големите швейцарски инвестиции. В този случай обаче изделията, които се правят в Монтана, са износ за конфедерацията.