Първа копка в Лом
Първа копка в Лом / Община Лом
В модерен мултифункционален културен и туристически център ще се превърне порутената от десетилетия сграда на бившия младежки дом в кв. Боруна.

Старт на ремонт на 3 общински пътя в ломско

Това е целта на съвместния проект на Община Лом и побратимената сръбска община Панталей, Ниш, който се финансира с евросредства по програмата  Интеррег България-Сърбия. В Пантелей пък ще се ремонтира път, който води до известната Церянската пещера и манастира „Св. Йоан“.

Сградата на някогашния младежки дом в кв. Боруна ще бъде основно ремонтирана и с ново оборудване. На първия етаж ще бъдат реновирани салонът със сцената, предвижда се създаването на посетителски салон и битов кът, както и изложбена зала.

Старата сграда
Община Лом

На втория ще бъде изграден съвременен младежки клуб с аудио-визуална техника, компютри и безплатен интернет, както и информационно-туристически център. Изцяло ще бъде обновен и дворът, в който ще има беседки, пейки и цветни градини. Предвиден е и паркинг.

Тридневен рибен фест в Лом с концерт и огнено шоу на плаваща платформа в Дунав, посещение в Церянската пещера с танцов пърформанс, посветен на бог Дионис и манастира „Св. Йоан“ край Ниш, посещения на представители на туристическите организации в Лом и Ниш, както и изработването на информационни културно-исторически продукти на български, сръбски и английски, предвижда още проектът.

„Радвам се, че сбъдваме една мечта - да възстановим и отново да вдъхнем живот на тази сграда на брега на река Дунав, в която деца, младежи и възрастни да се забавляват.

С 8,5 млн. лева укрепват свлачище в Лом

Този проект е особено важен за нас и за приятелите ни от Ниш и с това, че той ще допринесе за популяризиране на културно-историческото наследство и ще повиши туристическия интерес към двата града“, каза кметът Пенка Пенкова, която направи първа копка на обекта.   

Проектът „Създаване на предпоставки за по-добра достъпност до туристически атракции в Пантелей и Лом чрез подобряване на туристическата инфраструктура и увеличаване броя на туристите" е на стойност 598 563,14 евро, от които за Община Лом са определени 369 416.24 евро, а за Градска Община Пантелей - 219 720.38 евро.

Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.