Младежи от Видин продължават да се обучават в Германия
Младежи от Видин продължават да се обучават в Германия / Областна и общинска администрации Видин

Продължава реализацията на програмата за професионална квалификация на младежи от област Видин в област Ортенау, Германия. Това обявиха вчера във Видин областните управители на двата побратимени региона - Момчил Станков и Франк Шерер. Двамата се срещнаха с ученици от професионалните гимназии и Гимназията с преподаване на чужди езици в дунавския град. Срещата се проведе в Конферентния център на областната администрация, където беше представена програмата „Младежи без граници - нашето общо бъдеще".

„Това е първият успешен проект, който областните администрации на Видин и Ортенау реализират от 2012 година в рамките на споразумението си за сътрудничество", отбеляза Момчил Станков, като апелира към видинските младежи да се възползват от възможностите за учене и стаж по системата за дуално обучение в Германия.
„Целта ни е да насърчим развитието на младите хора, като им предложим добри условия за професионална кариера от чиракуването до висшето учебно заведение. Това стимулира трансфера на ноу-хау за тези, които се завръщат във Видин, а също и за нашите предприятия в Ортенау.

Програма предоставя шансове и свободен достъп на младежта в Европа", подчерта Франк Шерер. Област Ортенау работи в тясно сътрудничество с образователни институции, работодателски организации, професионални съюзи, местната власт и агенциите по заетостта, обединени в икономическия район на гр. Фрайбург, федерална провинция Баден - Вюртемберг.
Предложенията на немски фирми към ученици за обучение и стаж през летния сезон са публикувани на електронната страница на проекта (http://vidin.ortenaukreis.de/). Тя бе представена от Барбара Алберман, експерт по регионално развитие в областната администрация на Ортенау. В дискусията се включиха представители на общини и производствени компании от Ортенау, които придружават Франк Шерер при визитата му във Видин.

Младежи от Видин продължават да се обучават в Германия
netinfo

Стажантската програма за младежи беше оценена като важен образователен и социален проект от заместник - министъра на икономиката Любен Петров, който се включи в срещата с немската делегация във Видин. „Изключително важно е да има постоянно сътрудничество между България и страните от Европейския съюз. Германия е добър пример за това как се работи на всички нива в администрацията, как областната управа работи с регионалния бизнес и търси възможности за сътрудничество. Министерството на икономиката се стреми максимално да насърчава тези процеси", каза заместник - министър Любен Петров. Той представи условията за инвестиране в България и в частност - в Северозападния регион. „Индустриална зона Видин е приоритет на Министерството на икономиката. Работим по този проект в тясно сътрудничество с „Национална компания индустриални зони". На базата на добри европейски практики подготвяме нов закон за индустриалните зони, който да предостави нови възможности за чужди и български инвестиции", подчерта заместник - министърът на икономиката.

В срещата участваха също заместник областният управител на Видин Албена Георгиева, главният секретар на областната администрация Иванела Андреева и директорите на училищата, проявяващи интерес към младежката стажантска програма.
Тридесет безработни младежи на възраст до 29 години са наети на работа по програма за заетост в "Бдинтекс", каза директорът Пламен Каменов при посещението на немската делегация във видинското шивашко предприятие. В основното производство - на мъжки ризи и дамски блузи, са заети близо 270 души. Фирмата работи с германски партньори и е един от големите производители и износители на текстилна продукция в област Видин и в страната.

Младежи от Видин продължават да се обучават в Германия
netinfo

Днес гостите от Ортенау ще се запознаят с потенциала на област Видин като привлекателна туристическа дестинация. Немската делегация гостува от 1 до 3 юни в област Видин по покана на областния управител Момчил Станков. 20-членният й състав, воден от областния управител на Ортенау - Франк Шерер, включва представители на регионалната и местната власт и бизнеса от федерална провинция Баден-Вюртемберг. Визитата е организирана в рамките на споразумението за сътрудничество от 2010 година между областните администрации на Видин и Ортенау. Целта е партньорските отношения да бъдат продължени и разширени чрез активен диалог и общи инициативи в подкрепа на развитието на двата региона.