Зарязването на лозата.
Зарязването на лозата. / КДК Враца
„Любов и вино” - под този надслов премина поетичната среща на творците от Клуб на дейците на културата във Враца. По традиция в Деня на виното бе извършено ритуално зарязване на лозите в двора на къщата на КДК. Направи го доайенът на клуба - скулпторът Цено Ценов.  „Зарязването” бе придружено с молитва към св.Трифон, която Ценов помни от детските години в родното му село Оходен. Ето и молитвата: „Свети Трифоне, честит ти празник!”, после  Ценов поля три пъти лозата с червено вино, като се чукаше с нея, каза „Наздраве” и отпи от виното. И отново започна молитвата: „Свети Трифоне! Дружината те моли - направи тази година лозата, асмата, главината да разлисти, листи сочни и зелени като стопанката. Колкото листи разлисти, толкова грозде да грозди. Да  роди, да повтори, да потрети и да хилядолети. За да има вино за дружина през цялата година и до амина. Ха, сега да зарежем – една, две, три пъпки да отрежем.” Цено Ценов заряза лозата и призова: ”Кажи дружина „Амин”- „Амин”, повтори дружината. „Хайде сега всички да се веселим” – изрече Ценов и прикани дружината на софрата.

Специални пожелания Ценов отправи към художника Тодор Митов, който на 14-ти февруари празнува рожден ден.

Празничният ден продължи с четене на стихове за виното и любовта. Най-емоцианални бяха младите поети от Литературен клуб „Ботевци” към СУ „Христо Ботев” – Враца, който се ръководи от поетесата Диана Николчева. Своите искрени послания за любовта представиха дванадесетокласниците Aнна Иванова,
Владимира Христова, Симона Колева и Велимира Ганчева.

Младите поети
Младите поети

Стихове за виното и любовта прочетоха поетите Иван Пенев, Евдокия Марангозова, Ботьо Гарвански, Петър Доневски, Ваня Попова, Валери Ведов, Анета Дилова, Огнян Пищиков и други.

Срещата продължи с песни и шеги, в духа на старите врачански зарезански традиции.