Прегледи Видин
Прегледи Видин / Община Видин
Лекари от „Пирогов“ преглеждат безплатно днес деца във Видин по покана на кмета Огнян Ценков. Прегледите се извършват в медицинския център „Света Петка” на видинската болница и са част от кампанията „Национална програма Детско здраве – Пирогов“. Кметът на Община Видин Огнян Ценков отиде на място, където се срещна със специалистите от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н.И.Пирогов“, които идват за втори път в град в рамките на по-малко от година. Целта на кампанията е  ранно откриване на заболявания при деца до 18-годишна възраст.
       
Пред медиите Ценков обясни, че е успял да разговаря с родителите на децата, дошли за преглед и те са изказали своето голямо удовлетворение и убеденост, че дори да са налице здравословни проблеми, те ще бъдат разрешени успешно от лекарите. На пресконференцията присъстваха проф. д-р Асен Балтов - изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Пирогов“, д-р Асен Меджидиев, специалист по УНГ (уши, нос и гърло) и д-р Цветан Василев – изпълнителен директор на МБАЛ „Св. Петка“.

Прегледи Видин
netinfo
    

Проф. д-р Балтов благодари за създадената перфектна организация във връзка с осъществяването на прегледите от страна на ръководството на болницата, както и за съдействието на кмета на Общината. Той отбеляза, че при предишното посещение на екипа са били прегледани около 350 деца, като и сега тенденцията е същата. „Смятаме, че родителите, които са били при нас първия път, са взели сериозни мерки и изпълняват нещата, които сме им препоръчали. Хубавото е, че ние предлагаме една добра колаборация и случаи, в които има нужда, могат да бъдат директно лекувани в „Пирогов“ и успешно решени. Това е и една от идеите – да помагаме и да бъдат взети веднага адекватни мерки“ – обясни проф. д-р Балтов.

Д-р Асен Меджидиев, който е инициатор на програмата, също благодари за предоставените идеални условия за работа и подчерта, че трябва да се отдаде заслуженото на общопрактикуващите лекари и педиатрите от региона: „От предишното до сегашното идване се сработихме много добре, което е и основната идея на тази кампания – комуникацията с местните лекари и максимална полза за здравето на децата“.

Прегледи Видин
netinfo

От своя страна Огнян Ценков изрази удовлетворението си от изградените контакти с висококвалифицираните специалисти и заяви: „Аз, като кмет на Община Видин, заедно с д-р Василев ще направим всичко възможно да продължаваме тази добра комуникация в бъдеще и да съдействаме за осъществяване на националната програма. В резултат на едно такова сътрудничество ще има по-голям ефект върху здравето на нашите деца“.
Прегледите се извършват до 16 часа, в съботния ден от специалисти по УНГ, очни болести, урология, хирургия, ортопедия, кардиология, неврохирургия.