Кръгла маса представи добри практики в интеграцията на чужденци
Кръгла маса представи добри практики в интеграцията на чужденци / Дарик Враца
Мая Милова
80678
Мая Милова
Мария Панайотова
  • Мая Милова
  • Мария Панайотова

Кръгла маса на тема "Обмяна на опит в областта на интеграционните процеси - добрите практики в Италия и възможности за прилагането им в България" организира днес във Враца Търговско-промишлената палата в града. Кръглата маса е част от проект, изпълняван от палатата и свързан с партньорството по отношение на интеграцията на имигрантите.

По проекта „ПРО-АКТ - за ефективно партньорство в мрежа в полза на граждани на трети държави" в началото на юни делегация от експерти посети Италия и се запозна с опита на италиански организации, работещи с имигранти. В делегацията бяха включени представители на ТПП Враца, членове на New Link - доброволческа мрежа в полза на граждани на трети страни, институции, занимаващи се с обучение на имигранти, университетски преподаватели, представители на Търговско-промишлени палати, представител на Отговорния орган - Агенция по заетостта, представители на информационните центрове Европа Директно и Enterprise Europe Network.

Придобитите знания, впечатления, информация и добри практики, както и свършената работа до сега по няколкото проекта на ТПП Враца, свързани с имиграцията, представиха Мая Милова, Мария Панайотова и Миглена Асенова. Като основно впечатление и тримата експерти посочиха доброто отношение на местната общност в Италия към имигрантите, желанието на местните жители тези хора да бъдат интегрирани и да останат в населеното място, както и стъпките, които се предприемат за по-бързата им интеграция. На първо място това е включването в курсове за изучаване на език, приобщаването им към празниците на местното население, осигуряване на курсове за усвояване на професия и накрая - намиране на работа на новодошлите.

Кръгла маса представи добри практики в интеграцията на чужденци
netinfo

„Имаше и ние какво да покажем на италианските колеги. New Link он-лайн академията, която създадохме беше интересна за тях. Но това, което на всички ни направи голямо впечатление бе как приемащото общество подхожда към всички с човещина и разбиране", обясни Мария Панайотова.
В кръглата маса участваха представители на различни националности във Враца, на чужди работодатели, институции, имащи отношение към имиграцията и др.