КНСБ Монтана
КНСБ Монтана / Монтана КНСБ
Председателят на КНСБ Пламен Димитров бе в Монтана, за да представи лично мобилното приложение VOX, създадено за сигнали срещу некоректни работодатели и за положителни примери. Услугата е безплатна и е създадена в рамките на европейски проект, изпълняван от конфедерацията. Целта е гражданите да станат активни участници в процеса за ограничаване на сивата икономика. От КНСП уверяват, че се запазва анонимността на хората. По-важното е, че експерти ще отговорят на техните въпроси, и ще им дадат съвет. Нарушенията, за които е подадена информация на мобилното приложение ще бъдат препратени за проверка и решение на компетентните държавни органи. От синдикалната организация ще следят как се развива преписката по сигнала.

Кампанията с името „Сивото убива” е стартирала от месец. Тя е насочена в четири сектора на икономиката, най-силно засегнати от нелегална заетост. Те са земеделието, строителството, леката промишленост и търговията с автомобили и авточасти.

„Сивото убива социалните права на хората, дори  отнема животи”, заяви Димитров. Той припомни данните на Асоциацията на индустриалния капитал в България, според за една година  в сивия сектор на икономиката са генерирани приходи от 23 милиарда лева, което е 21 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Според Димитров голяма част от тези средства служат да развращаване на политическия процес, за купуване на гласове.

От 8 юли досега 10 хиляди души са изтеглили мобилното приложение VOX KNSB. Подадени са 50 сигнала от цялата страна. От област Монтана няма подаден сигнал.