Алея на занаятите Монтана
Алея на занаятите Монтана / Дарик Враца
В близост до него любители готвачи изпекоха зрелищна тиква с телешко месо
Над 50 майстори от цялата страна се включиха в Алеята на занаятите, организирана от регионалната занаятчийска камара и общината. Инициативата е на един от най-дейните членове на съсловието в града Лидия Костова и се провежда традиционно в дните около Свети дух – празник на Монтана. Кметът Златко Живков поздрави всички с добре дошли и им пожела късмет и добро настроение. След това препаса престилката и седна на грънчарското колело до майстор Димитър, за да направи глинен съд.

Алея на занаятите

„Алеята на занаятите се организира за седма поредна година. Беше трудно израстване, разказва Костова. Първият път, когато я организирахме се събрахме 10-12 души, но съм горда с това, което постигнахме. Акцентът тази година е работата с деца, има специална шатра с арт занимания за тях. Всеки, които има желание, може да се научи на място как се прави глинен съд, да издълбае дървен предмет с дърво, да наниже накит и отлее свещ.”

Алея на занаятите Монтана


В съседство с алеята, около цветната розетка в градската градина са наредени масите на фестивал „Бабина душица”. Освен обичайните любители готвачи от сдружението на Елка Лозанова, тази година местни кулинарни специалитети наредиха групи от читалищата в селата Долно Белотинци, Долна Вереница, Студено буче, Липен и Смоляновци.

Приготвянето на огромна тиква, пълна с телешко месо събра погледите на гостите на фестивала. Заради размерите й, тя не се вмества в обикновена фурна и изобретателните готвачи пекоха тиквеното чудо на огън върху чугунена плоча.

Алея на занаятите Монтана