Кмет и лесничей на съд за незаконна сеч
Кмет и лесничей на съд за незаконна сеч / снимка: DarikNews

Кметският наместник на село Бистрилица община Берковица и районния горския стражар ще отговарят пред съда за незаконно изсечена гора. Двамата се обвинени в престъпление по служба по чл. 282 от Наказателния кодекс. По делото има осем обвиняеми. Освен кмета и лесничея на подсъдимата скамейка са изправени и  организаторите на сечта - двама братя с имот в Бистрилица и 4-ма роми, наети за работата.

Преди няколко месеца наследниците на една ливада, разположена  насред  държавният горски фонд подали молба да отсекат няколко дървета в тяхната собственост. Вместо това те с размах организирали гола сеч на букова и дъбова гора в съседство със землището им. Добитата дървесина е на стойност 12 хиляди лева.

Кметският наместник на Бистрилица, който предварително трябвало да маркира дървета за сеч не направил това усилие.  Според очевидци той седял  насред селото и маркирал дънерите, вече натоварени на камиони за извозване.

На 6 юли е насрочено делото в Окръжен съд - Монтана, след като бе отложено за разглеждане тази седмица. Обвинените за самата сеч роми от берковския квартал Раковица не знаели, че имат право на служебен защитник. На първото заседание на съда обаче поискали да им бъде назначен адвокат.