Капански ансамбъл
Капански ансамбъл / Община Монтана
С концерт-спектакъл на Капанския ансамбъл Община Монтана ще отбележи 132 г. от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Концертът ще започне на 6 септември, от 20.00 ч., на пл. “Жеравица”, а при дъждовно време ще бъде в Младежкия дом. Спектакълът обединява традиционен фолклор и произведения, които са съвременна интерпретация на народното творчество. Въпреки че разкрива цялото многообразие на родния ни фолклор, програмата на Капанския ансамбъл поставя акцент върху разградския етнорегион. Неслучайно концертът е наречен “Алманах на капанците”.
 
Зад странното название “капанци” се крие малка етнографска група, обитаваща 10-ина села около Разград. Те смятат, че са наследници на първите българи, установили се по тези земи през VІІ век. Няма единодушие по отношение произхода на етнонима “капанци”. Според една от легендите тук българите направили капан на византийците. Според друга хипотеза, името произтича от една особеност на релефа  - рововете около селата били капан за неканени чужденци.

Капански ансамбъл
Община Монтана

Поетично звучи версията, че то е свързано с пръснатите като капки декоративни елементи по ръкавите на женската носия, чиято риза се нарича капанка, а според преданието шевиците са претворили сълзите на поробената от византийците българка. Съществува и вярване, че в този район са били "закапени" (заточени) непокорните боляри, които отказали да приемат християнството. Независимо от това каква е истината за названието, Капанският ансамбъл поддържа жива колоритната фолклорна традиция на населението около Разград. Певците, музикантите и танцьорите, които работят под ръководството на ,Светолслав Митев,  диригента Руска Станчева, ръководителя на оркестъра и концертмайстор Николай Цаков, считатат за свой дълг да съхранят автентичността песните, танците, носиите на този край.

Капански ансамбъл
Община Монтана