/ БТА
Управленската програма ще бъде внесена за разглеждане на заседанието на Общинския съвет през януари
Въвеждане на система за управление на трафика, много ремонти на пътища в града и селата, ремонт на пешеходната зона до жп гарата във Враца, както и изграждане на лятно кино, са част от нещата, заложени в управленската програма на кмета на Враца Калин Каменов за следващите четири години.

Пред журналисти Каменов подчерта, че през изминалите два мандата са реализирани ключови проекти в различни сфери, но пред общинското ръководство стои още много работа. „Основната цел е Враца да продължи своето развитие и да бъде лидер в Северозападна България“, посочи Каменов. Приоритетите в програмата са разделени по сектори. 

В образованието като основни цели са заложени разширяване на метода „Монтесори“, така че Враца да разполага с най-голямата в страната Монтесори общност. Предвижда се ремонт на детски градини и училища, нови специалности за подготовка на учениците, съобразени с изискванията на бизнеса, обновяване на всички здравни кабинети.

Кой е избран за кмет и кой отива на балотаж във Врачанско

„След много разговори с IT компании решихме, че е важно да започнем работа по създаването на нова професионална гимназия във Враца, като идеята е тук да учат деца от цяла

Северозападна България. Ще отнеме време, но това е една дългосрочна инициатива, която смятам, с подкрепата на жителите на Враца, ще вдигне още повече нивото на образованието в нашия град“, обясни Калин Каменов, допълвайки, че по темата предстоят разговори с Министерството на образованието и заделяне на средства за изработване на идеен проект.  

По отношение на инфраструктурата, освен ремонта на пътищата, е заложено продължаване на следващите етапи от модернизацията на уличното осветление, повсеместно изграждане на паркинги във всички квартали, въвеждане на умни светофари, обновяване на Диагностично-консултативен център 1 и осигуряване на нова медицинска апаратура. 

По думите на Каменов през този мандат ще продължи обновяването на автобусния парк с нови електробуси, които ще обслужват селата, ще се въведе нова електронна билетна система, ще продължи ремонтът на контактната мрежа, планувано е и изграждане на още зарядни станции за електромобили. 

По отношение на екологията ще се направи разширение на системата за разделно събиране и рециклиране на зелени и биоразградими отпадъци, за да се намали обемът на отпадъка, който се генерира всеки ден, разширяване на зелените зони в населените места, както и създаване на инсталация за електроенергия чрез торефикация.

„Работим по нови системи за производство на електроенергия и оползотворяване на отпадъка и смятам, че ще сме една от общините новатори в това отношение. Ще можем да превръщаме отпадъка в ресурс, така че нашата община да получава дивиденти и хората да усещат ефекта от тези нови инсталации“, обясни още кметът на Враца.

През този мандат се планува и въвеждането на нови социални услуги, като кризисен център за хора, преживели насилие, изграждане на хоспис, както и създаване на социално предприятие.  

"Културата също заема важно място в програмата за следващите четири години и ще се работи за създаване на творчески места в кварталите „Младост“ и „Дъбника“, обясни още Каменов.

По думите му ще се продължи с обновяване на сградата на Младежкия дом, работи се активно по проекта за осъвременяване на улица „Търговска“ и на един сложен за реализиране проект за популяризиране на Враца, като аудиовизуална дестинация с 3D eфекти.

„Идеята е на различни празници и тематични дни да има такива триизмерни визуализации на врачанските скали, в района на Хижата, на централния площад, така че да се получи една комбинация от различни аудиовизуални ефекти, с които  ще привличаме туристи“, обясни кметът на Враца.

Управленската програма ще бъде внесена за разглеждане на заседанието на Общинския съвет през януари.
Мая Ценова, БТА