Видин
Видин / Община Видин
Средновековната крепост за поредна година ще бъде сцена на фестивала „БъдинЪ“, който се организира от Община Видин на 24 и 25 август. Събитието е насочено към средновековното минало, когато  ролята на бдинските владетели нараства, а Видин става център на царство.
Седмото издание ще впечатли посетителите с демонстрация на занаяти, характерни за периода, с военната екипировка и тактика, използвани по време на честите битки тогава.

Вечерният спектакъл през първия ден от фестивала ще насити атмосферата с танци,  дуели, ще прехвърчат огнени искри. Така миналото, пречупено през погледа на групата за исторически възстановки „Първи италийски легион“ ще покаже значимостта на историческите събития. Целта е да се постигне образователен и емоционален ефект както за посетителите, така и за участниците. Автентичността на мястото допълнително засилва връзката минало-настояще и предизвиква интерес към историята.

 Виното е неразделна част от бита на българите през всички епохи от развитието на държавата ни, то присъства в най-важните ритуали, съпътстващи живота на човека. Затова за доброто настроение на почитателите на средновековната история се организира дегустация на дунавски вина, предложени от Винпром Свищов и изба „Видинска гъмза“.

Детската публика ще има възможност да участва в специално подготвени игри, които ще забавляват, но и ще покажат необятния лабиринт на историческото познание. 

Пъстрата палитра от различни елементи, включени във фестивала, ще обогати представата за отминали събития, но и за запомнящо се преживяване сред неповторимата обстановка в замъка „Баба Вида“. 
Организаторите припомнят, че входът за всички прояви по време на средновековния фестивал „БъдинЪ“ е свободен.