Поднесени бяха цветя в знак на почит.
Поднесени бяха цветя в знак на почит. / Община Видин
Празникът по повод 110-годишнината от обявяването на независимостта на България се проведе на централния площад „Бдинци“ във Видин. Кметът Огнян Ценков произнесе слово, в което определи датата 22 септември като една от най-паметните в нашата история. Той припомни думите от знаменития манифест, който княз Фердинанд прочита на този ден през 1908 г., в старата българска столица Велико Търново, в църквата „Свети 40 мъченици“: „Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й. Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде, според както той иска“.

Ценков подчерта, че провъзгласяването на независимостта се счита за голям успех на българската дипломация. По този начин страната ни възвръща международния си авторитет и тръгва по пътя на своето развитие като част от останалите европейски държави. „Успехът на каузата за постигане на българския държавен суверенитет е доказателство за това как можем да обединим усилията и духовната си енергия в името на голям национален идеал. Пожелавам ви да съхраните паметта за тези съдбовни събития в нашата история, да бъдете горди наследници на предците ни и заедно да градим бъдещето на Отечеството. С надеждата децата ни да растат с любов в свободна и процъфтяваща България!“ – каза кметът на общината и честити на присъстващите и на всички граждани празника.

В знак на почит към достойните българи, благодарение на които вървим по пътя на независимостта, пред паметника на бдинци бяха поднесени венци и цветя от кмета Огнян Ценков; от името на народните представители Владимир Тошев и Росен Живков; от народните представители Филип Попов и д-р Цветан Топчиев; от областния управител Албена Георгиева; от председателя на Общинския съвет Генади Велков; от държавни и културни институции, политически партии, неправителствени организации, училища и граждани.

И кметът се хвана на хорото.
Община Видин


Тържеството завърши с празничен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ и ученици от Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“.