Салаш
Салаш / Община Белоградчик
 
Стотици хора от белоградчишкото село Салаш отбелязаха празника на местния храм "Успение на Пресвета Богородица" - построен през 1843 г. и един от най-старите храмове в региона.

Минчо Маринов, чиито корен е от селото, но понастоящем живеещ в Самоков, дари икона на „Успение Богородично”. Отец Рафаил - архиерейстки наместник на Белоградчишка духовна околия, сподели, че е добре храма да бъде напълно оборудван, за да бъдат отслужвани и литургии.  
Гости на празника бяха кметът на община Белоградчик Борис Николов и неговият заместник Антон Трифонов.

Отец Рафаил освети празничния курбан, който бе раздаден за здраве и благополучие. Кметът Николов приветства жителите на Салаш и честити именния ден на всички, празнуващи на този голям християнски празник. Той благодари на организаторите и пожела традицията ежегодно да продължава и да има повече поводи за радост и веселие.

Поздрав към участниците в празника поднесе и кметът на селото Румяна Алексиева. Тя пожела в отношенията между хората да има повече доброта и човечност. Благодари на дарителите на курбана и сподели, че вече се знаят и хората, които са поели да предоставят курбан за следващата година.

Деца представиха песни и стихотворения и сърдечно бяха аплодирани за своите изпълнения.