Хайтов: Защо чак сега се бори битовата престъпност?
Хайтов: Защо чак сега се бори битовата престъпност? / Дарик Враца - архив

Врачанският депутат Явор Хайтов поощри решението на Министерски съвет да отпусне 7 000 000 лева за противодействие на битовата престъпност, но попита "Защо чак сега?". Това се случи в предаването "Виж кой говори" по "Дарик радио"с водещ Нина Александрова в сряда /11 януари/.

"По-добре късно, отколкото никога - това е краткия ми коментар на тази закъсняла, но необходима инициатива на правителството, което си отива. Надявам се, че тази кампания не е антикризисен ход, който да оправдае 2-годишното бездействие на МВР по отношение на битовата престъпност", каза още врачанският депутат. Той адмирира намерението на вътрешното министерство да обърне внимание на проблемите - кражби, телефонни измами, грабежи в няколко проблемни региона като областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч и Софийска.

"Отпускането на тези 7 милиона лева са и признание, че последните 2 години бяха загубени в борбата с битовата престъпност. Неведнъж съм задавал въпроси на тази тема. Последният беше по време на парламентарния контрол на 24 юни м.г., когато министър Бъчварова негласно призна забавянето на подобни мерки", напомни още Хайтов.

Като бивш заместник-министър на МВР той подкрепи усилията за справяне с битовата престъпност. "В момента в МВР не обръща внимание на факта, че разследващите полицаи работят годишно върху 100 досъдебни производства, което не дава възможност за качествена работа. Нужно е делата, които могат да се приключват по-бързо, да се предават на прокуратурата, защото безнаказаността е най-големият проблем в борбата с битовата престъпност. Когато извършителите знаят, че ще бъдат наказани, ако има механизъм за тяхното по-бързо въдворяване в местата за лишаване от свобода, тогава би имало реални резултати в тази борба", каза още врачанският депутат.

Хайтов очерта и друг проблем: "В Северозападна България има битова престъпност, защото хората не виждат перспектива, защото нямат работа и са изправени пред безпътица. През тези 2 години правителството, което си отива, не реализира нито един сериозен инфраструктурен проект, не доведе нито един инвеститор, който да разкрие работни места". Врачанският депутат припомни и несбъдната Целенасочена инвестиционна програма за Северозападна България. "Такава програма беше залегнала в програмата за стабилно управление на ГЕРБ, но тя не се случи. Не можаха да я реализират дори на книга", каза Хайтов, който напомни, че идат избори и в тях ще трябва да се избира между политици, които обещават и не изпълняват обещанията си и други, които работят в името на хората", каза още Явор Хайтов.