трудоваборсаВидин
трудоваборсаВидин / Община Видин
Трудовата борса се проведе в Конферентния център на Областна администрация – Видин. Тя е  организирана в рамките на визитата на немска делегация, водена от областния управител на Област Ортенау - Франк Шерер, по покана на областния управител на Област Видин - Албена Георгиева.

На официалното откриване присъства и кметът на Община Видин Огнян Ценков, който приветства форума.

 „Тази инициатива беше плод на едно съвместно сътрудничество, иновация, която ние сме сигурни, че ще има успех. Представителите на немския бизнес показват голям интерес към Община Видин, към областта и нашия Северозападен край и провеждането на днешното събитие е потвърждение в тази насока“ – каза Ценков.
Той подчерта, че това е много добър начин да се запознаят гражданите с възможностите за работни места, социални придобивки, трудови възнаграждения от германска страна, а представителите на реалния сектор да осъществят полезни контакти. „Именно това е и акцентът на събитието – България като страна от Европейския съюз и ние, гражданите на България да сме равнопоставени с всички жители на общността. Много от желаещите да се запознаят с възможностите, които се предлагат на трудовата борса, ще намерят своето призвание, ще придобият опит и ще се изградят като бъдещи специалисти. Тези, които предпочетат да работят в Германия, впоследствие ще се върнат, за да предадат наученото и да надграждаме всички заедно в нашия красив, старопрестолен Видин“ – заяви кметът.

Трудовата борса бе открита от областния управител Албена Георгиева, успех на начинанието пожела и нейният колега Франк Шерер.
В инициативата се включват 11 компании от област Ортенау и една организация, която представлява 170 фирми от региона. Те представят свободните си работни позиции и условията за кандидатстване, а експерти от организацията за регионално развитие на областта информират за възможностите за професионална реализация.
По време на трудовата борса посетителите се запознават и с дуалната форма на обучение в Германия, затова интересът към нея бе голям и от страна на учащи се.