ц
ц / пресцентър
Цветница е един от любимите пролетни празници. На този ден Православната църква отбелязва тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим. Както предрекли пророците, това станало като Христос влязъл, яхнал магаре. Множеството, което го съпровождало и онези, които го посрещнали в града, постилали пътя му с цветя, палмови клонки и дори с дрехите си. Хората вярвали, че мощта Му е толкова голяма, че дори само сянката му да попадне върху дрехата на болен и той ще се изцери. Посрещнали го като Спасител, само няколко дни преди да го осъдят на кръстна смърт.
С това посрещане народът показал цялата си обич и почит към Иисус Христос.

Празникът носи името си от клонките, които били постилани на пътя му. У едни народи това са палмови листа, а в други – както е и в България – върба, чиито листа напомнят на палмовите.

На този ден в православните храмове се отслужва света литургия. Раздават се осветени върбови клонки, които се занасят в домовете за благословение.

В община Враца днес имен ден празнуват над 2 500 жени и мъже. Сред тях най-разпространените име са Цветан, както се казват 977 души, Цветомир – 399,
Виолета – 427, Цветанка -  204 и Теменужка – 200.  Освен гореизброените имена празнуват и всички, носещи имена на цветя, растения, храсти, дървета.