БСП Враца
БСП Враца
Вчера е изтекъл последният законов срок за провеждане на исканото от общински съветници извънредно заседание за бъдещето на МБАЛ „Христо Ботев“ Враца. Това обяви на нарочна пресконференция председателят на БСП Враца Иво Лилов.  И допълни,, че са очаквали на това заседание да се чуе и позиция на местната власт по преструктурирането на здравното заведение,.

Припомняме, че общо 17 общински съветници от всички политически сили, влизащи в ОбС Враца, без тези от ГЕРБ, внесоха подписка с искане за провеждане на извънредно заседание, на което да се дебатира случващото се в многопрофилната болница, намеренията на ресорното министерство за бъдещето й и др. важни за болницата въпроси, като заплатите на медицинските сестри.  „Дадохме опция, ако министърът не може да присъства да има негов представител, на когото да зададем въпросите си“, обясни и Цветелина Дамяновска, зам. председател на ОбС Враца и допълни, че дори и без представител на министерството извънредното заседание е могло да се проведе. „Можехме да установим, че няма представител, да видим каква е причината за това и да излезем с декларация. Не търсим конфликт и спорове, но и това вече не може да се понася“.

Тя коментира, че на Министерски съвет взимат решения за милиарди, а не могат да вземат решение за финансова помощ на МБАЛ „Христо Ботев“. „С част от служителите в болницата обсъждахме дали няма апетити към лечебното заведение – някой да го купи, да го обявим в несъстоятелност…. .и ако продължаваме така и си пуснат всички изпълнителните листове ще назначим ли синдик там?! Кой ще се яви да я купи, на каква цена?“, коментира още Дамяновска.

Искаме нормални адекватни отговори - какво се случва от тук нататък, открит разговор пред обществото, ясни ангажименти и отговорност, коментираха още от БСП и заявиха, че след като не са стигнали до извънредно заседание чрез подписка от общински съветници може да се стигне до друга законова възможност – събирането на 1/5 подписи от жителите на общината.

„Настина по правилник има 7- дневен срок, в който трябва да бъде свикано извънредно заседание, но в подписката, която ми е дадена има едно условие – да присъства министърът на здравеопазването. Аз изпратих писмо до министерството като разширих малко обхвата – министър или упълномощено от него лице, което е запознато с проблемите на МБАЛ „Христо Ботев“, но още нямам отговор. Без представител на министерството е безсмислено да се събираме, да си коментираме неща, които всички знаем, без да научим какво следва. Обясних това на колежката Дамяновска и тя се съгласи с мен,  можем да го направим, но ще е само декларативно.“, каза за Дарик  председателят на ОБС Враца Румен Антов.