Безплатни очни прегледи за 600 деца в област Видин
Безплатни очни прегледи за 600 деца в област Видин / Областна администрация Видин

Близо 600 деца до 10-годишна възраст от област Видин ще бъдат прегледани безплатно от офталмолози в периода 23-25 октомври. Начало на кампанията за профилактика на детските очни болести обяви заместник – областният управител Николина Ванчева днес в СОУ „Цар Симеон Велики”. Пред ученици и родители тя представи екипа от очната клиника на Александровска болница, който през следващите три дни ще проверява зрението на видинските деца.

„Много заболявания на очите в детска възраст остават недиагностицирани, ако не се направи консултация с очен лекар в ранна възраст”, подчерта мотивите за инициативата ръководителят на лекарския екип д-р Алек Оскар. Той се позова на авторитетното мнение на Световната здравна организация, според което първата консултация на дете трябва да се направи преди то да е постъпило в първи клас. „Едно от характерните в тази възраст заболявания – „мързеливото око”, много често няма никакви външни изяви, а засяга 5 % от всички деца. Ако не се консултира и лекува навреме до 9-10–годишна възраст, заболяването става нелечимо”, обясни очният специалист.  Той обяви, че ще бъдат прегледани всички деца, а за нуждаещите се от лечение ще се осигури   допълнително консултиране и специализирана помощ.

Безплатните прегледи ще се извършат по график в учебни заведения във Видин и Брегово, където са организирани временни медицински приемни. Освен ученици в начален курс и детски градини, офталмолозите ще консултират възпитаници на социални домове и центрове за деца в риск от Белоградчик, Ново село и Кула.

Кампанията за профилактика на детските очни заболявания се провежда с подкрепата на Областна администрация – Видин и Регионалния инспекторат по образование. Като част от инициативата „Направи добро!”, акцията е съвместна обществено - благотворителна проява на  Организацията на евреите в България „Шалом”, застрахователна компания „Доверие”, Александровска болница и с личното съдействие на д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването и народен представител от Видин.

Безплатни очни прегледи за 600 деца в област Видин
netinfo

* График на очните прегледи за деца в област Видин:

Гр. Видин

Първи ден – 23.10.2013 г.

място: СОУ  „Цар Симеон Велики” - гр. Видин (ул.“Търговска“ № 6)

*прегледи на учениците от същото училище.

Втори ден - 24.10.2013 г.

място: СОУ  „Св. св. Кирил и Методий” – гр. Видин (ул.“Горазд“ № 23)

* прегледи на учениците от:

СОУ „СВ.СВ. „Кирил и Методий” ;

СОУ  „Христо Ботев” гр. Видин;

ОУ Св. „Климент Охридски”;

ОУ „Иван Вазов”.

 

Трети ден - 25.10.2013 г.

място: СОУ  „Любен Каравелов” (ул.“Любен Каравелов“ № 29)

* прегледи на учениците от:

СОУ „Любен Каравелов”;

ОУ  „Епископ Софроний Врачански”;

ПУ „Д-р Петър Берон”;

ОУ „Христо Ботев”- (с. Раброво) ;

Дом за деца – гр. Белоградчик;

ЦНСТ – с. Ново Село;

ДДУИ – гр. Кула;

ДМСГД – гр. Видин ;

 

Гр. Брегово

Трети ден - 25.10.2013г.

място: СОУ „СВ.СВ. Кирил и Методий” – гр. Брегово (гр. Брегово, ул."Георги Димитров"  №1)

* прегледи на учениците от:

СОУ „СВ.СВ. Кирил и Методий”;

 

ЦДГ „Детелина” – гр. Брегово.