Бедствено положение в Община Видин
Бедствено положение в Община Видин / Община Видин

Герго Гергов обяви със заповед бедствено положение на територията на Община Видин - с. Иново, считано от 15.05.2014 г. Причината е скъсана дига на главен събирателен канал в района на Иново, след като през изминалото денонощие на територията на общината паднаха интензивни проливни дъждове от 24 л на кв.м. Наводнени са към 2 000 дка земеделски земи, като залетите площи се увеличават.

В изпълнение е въведен общинският план за защита при бедствие в частта „наводнение". Щабът за осъществяване на общинския план е на непрекъснат режим на работа, а информация за хода на спасителните и неотложни аварийно- възстановителни работи се предоставя на кмета на общината през два часа. Срокът на действие на бедственото положение е до пълното овладяване на ситуацията. Контрол по изпълнение на заповедта се осъществява лично от кмета на Община Видин Герго Гергов.

Бедствено положение в Община Видин
netinfo

След усилената работа през целия ден, проблемният участък от дигата беше запушен и не се наложи да се използват контейнери с инертни материали. Видинският кмет възложи на експерти изготвянето на становище за състоянието на моста до компрометирания участък, както и на пътя в посока към с. Иново, където има леко пропадане.

Бедствено положение в Община Видин
netinfo

Двете отводнителни помпени станции на Чобан кюприя ще бъдат пуснати тази нощ. Следи се състоянието на всички диги за пробойни, както и нивото на река Дунав, което леко се покачва и в момента е 579 см. Това обаче е далеч от първата критична граница.
Герго Гергов изиска информация за възрастните хора от селото, чиито къщи са в опасна близост до залетите площи. Установено е, че има петима самотно живеещи и за тях са предвидени необходимите мерки, ако ситуацията се усложни.

Бедствено положение в Община Видин
netinfo