Околчица
Околчица
Калин Каменов
101725
Калин Каменов
  • Калин Каменов
За пореден път връх Околчица във Врачанския Балкан събра Ботеви поклонници от цялата страна и чужбина, които отдадоха почит пред подвига на поета-революционер и неговите четници, паднали за свободата на родината. Дъждът не спря ентусиазма на малки и големи. На върха бяха и тези 1 400 походници, които тази година минаха по стъпките на Ботев от Козлодуй до заветния връх.

Обръщение към присъстващите поднесе кметът на Враца Калин Каменов.
„Преди 2 дни край Баница ураганна буря отвя половината от палатките на тези 1400 походници, които тази година съпреживяваха Ботеви подвиг.
Съвсем човешки не малка част от походниците се уплашиха, но имаше една група врачански ученици, които мокри до кости играеха хора и пееха песни за Ботев! Почувствах се толкова горд, че съм кмет на тези прекрасни деца, защото тяхната постъпка беше жест - те наистина съпреживяха Ботевия подвиг, те не се уплашиха от нищо! Така както и Ботев не се е страхувал от нищо и е знаел, че тръгвайки няма да се върне. Но където и да остане – ще остане следа. Защото неговият път най-вероятно е нямало да доведе до освобождение, но до събуждане на онези, които са искали, но са се страхували да бъдат свободни.

Околчица
Община Враца

Така, че жестът на врачанските ученици беше жест, който даде сигнал, че нашата Родина ще я има, защото ги има тези будни деца, които обичат своята Родина и не се страхуват от нищо. Това ни дава сили и спокойствие, че днес расте поколение, което наистина ще предаде на поколенията спомена за Ботевия подвиг“, каза в обръщението си кметът на Враца Калин Каменов.

Той благодари на всички присъстващи, които не са се уплашили от студа и дъжда, и са дошли да сведат глави, и да се поклонят на мястото, където завинаги остават Ботев и част от неговата чета. И призова присъстващите догодина да доведат повече роднини, приятели, деца, за да се докоснат до земята, която завинаги ще съхранява спомена за Ботев. Каменов благодари и на делегациите от побратимените градове, които за поредна година са тук, за да отдадат и те почит към Ботев и неговата чета.

Околчица

„Носете винаги България в сърцето си и дори когато ви е трудно - да не забравяте, че ние сме горд и велик народ! Дълбок поклон пред паметта на Ботев и неговата чета! Да живее България!“ завърши словото си кметът на Враца.

След него Антъни Чучков от 4 г клас на НУ „Св.Софроний Врачански“ изпълни стихотворението „Обесването на Васил Левски“.
Сред официалните лица, присъстваки на поклонението бе министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, обл. управител Малина Николова, председателят на ОбС Враца Румен Антов, делегациите от побратимените на Враца градове Вилньов льо Роа - Франция, Бор - Сърбия, Франкфурт на Одер - Германия и Суми – Украйна.

Молебен отслужи митрополит Григорий в съслужие с врачански свещеници.

Околчица

Пред паметника на връх Околчица бяха поднесени венци и цветя.