/ iStock/Getty Images
Увеличение на броя на новите случаи на заразени с коронавирус отчитат здравните власти в област Видин.Ръст има и на новоприетите пациенти във видинската МБАЛ "Света Петка". Това съобщи за БТА директорът на видинската болница д-р Ивета Найденова.

Случаите на COVID-19 в област Видин от началото на пандемията до 4 ноември са 408, починали са 23-ма души, излекуваните са 261, а активните случаи към момента са 124. От тях 16 души са в болнични заведения, като двама са пациенти на болницата в Монтана и в "Пирогов". Останалите 108 души са на домашно лечение. За последното денонощие има 35 нови доказани случая на коронавирус, сочат данните на РЗИ - Видин. За две седмици са взети над 2000 PCR проби, допълни д-р Найденова.

В МБАЛ "Света Петка" е създадена организация за поемане на пациенти с COVID, но има проблем с кадрите, коментира още директорът на областната болница д-р Найденова. Тя обясни, че две сгради са подготвени за целта - старото инфекциозно отделение и т.нар. ОАИЛ-2. "В момента в болницата има 14 пациенти с доказана инфекция, като притеснителното е това, че на 2 ноември стана много интензивен приемът - от тези 14 пациенти само за ден са постъпили осем души. Ако продължава с такъв темп хоспитализирането - тоест наличието на пациенти с тежки симптоми, които се нуждаят от болнично лечение, това ще затрудни в бъдеще дейността. Освен тях има още шест пациенти лежащо болни, които изчакват в момента резултатите си ,каза още директорът на видинската болница. От началото на месеца хоспитализираните пациенти с коронавирус са общо 17, което надминава сериозно бройката, регистрирана през пролетта, отбеляза д-р Найденова.

COVID-19: 4041 новозаразени и 63 починали за денонощие

" Като леглови фонд болницата е обезпечена. Във вътрешно отделение и отделението по пулмология и фтизиатрия са обявени в заповед на министъра на здравеопазването с целия брой легла - съответно с 30 и с 24 легла. Също така детско отделение и ОАИЛ с шест легла. Леглова база има достатъчно. Кадрите са проблем. Ще се постараем да се справим с това", каза директорът на МБАСЛ " Света Петка ".

Тя обясни, че предвид ситуацията в страната през октомври, когато се увеличи значително заболеваемостта в другите региони, в болницата във Видин е направен график с повече персонал в структурите за лечение на пациенти с COVID. В момента там работят осем медицински сестри (пет са на пълен работен ден, другите на половин - изведени от различни отделения), също така шестима лекари от различни отделения дават дежурства, каза д-р Найденова. "Има няколко медицински сестри, които изявиха желание да започнат работа в COVID структурите, но в момента заради други заболявания отсъстват две от тях. Но се надявам да успеем да съберем персонал, ако се наложи да приемем по-голям брой пациенти от тези, които са в момента", сподели тя.

"Горчивият опит от пролетта ни накара да направим организацията, която сега се препоръчва", подчерта д-р Найденова. Направен е филтър в Спешно отделение - има лице, което обработва пациентите там и ако има пациент, съмнителен за COVID инфекция, той отива в един фургон, който е оборудван с климатик, с легла, с всички условия за взимане на проби и там изчаква консултация със специалист или готови резултати на изследвания, пуснати в болницата. Оттам такъв пациент може да бъде директно транспортиран с линейка в инфекциозно отделение или в т.нар. ОАИЛ-2, където има и мобилен рентгенов апарат.

Д-р Найденова изрази надежда, че до края на ноември във видинската болница ще заработи и лаборатория за изследване на проби на пациенти със съмнения за коронавирус.Сега най-близките лаборатории са в Монтана и Враца, допълва БТА.