В Световния ден на книгата писателят Владимир Зарев гостува в Горна Оряховица
В Световния ден на книгата писателят Владимир Зарев гостува в Горна Оряховица / Община Горна Оряховица

Един от най-актуалните в момента български писатели – Владимир Зарев, гостува в Горна Оряховица в Световния ден на книгата и авторското право. Срещата се бе организирана от Община Горна Оряховица и местната структура на Съюза на българските журналисти. Домакин на събитието бе Художествена галерия „Недялко Каранешев“.

Творческата среща бе открита от заместник-кмета Йорданка Кушева. Председателят на местното журналистическото дружество Димитър Николов връчи на Владимир Зарев плакет „Приятел на горнооряховските журналисти”. Преди срещата, писателят бе приет в Гербовата зала на Общината от кмета инж. Добромир Добрев и остави своето послание в летописната книгата на Общината.

Писателят и неговото творчество бяха представени от проф. Николай Димитров – преподавател по съвременна българска литература във ВТУ, който е автор на няколко изследвания върху творчеството на Владимир Зарев. През 2017 г., авторът е удостоен с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски”, а тази година заслугите му към българската литература и култура са оценени и с най-високото българско отличие – орден „Стара планина”.

Владимир Зарев се радва на нарастващ читателски интерес. За интереса към първите му книги роля има сериалът „Дървото на живота”, който стъпва върху елементи от Заревата трилогия „Битието”, „Изходът” и „Законът”.

Владимир Зарев е автор още и на романът "Разруха", който е определен от немската критика като най-доброто литературно обяснение на случващото се в Източна Европа след връщането на демокрацията.

„Книгите са като децата. Човек обича всичките си деца, но по различен начин, защото и самите те са различни и всяко има някакъв чар, сподели авторът за своите творби.

След въведението на проф. Димитров, Владимир Зарев сам разкри някои от основните теми в своето творчество и разказа за малко позната предистория на някои от книгите си. Влечението към властта и страхът от смъртта са едно и също нещо – това е посланието на най-новия му роман „Чудовището”, който ще има премиера в София на 14 май. Това е последното засега обобщение на автора, за който властта и смъртта са любими теми. Страхът от смъртта, а не труда са ни направили човеци, убеден е той. Най-вече страхът от смъртта са направили хората творци – започвайки от опитомяването на огъня до откриването на атомната енергия и космическите технологии, обясни авторът.

За писателя разказът за миналото е не по-малко труден и отговорен. Животът е тотално различен и аз не съм сигурен, че моята оценка е правилна, обясни затрудненията си с историческите текстове той. Разказа как се е измъкнал от тежката сянка на баща си – академик Пантелей Зарев, как е стигнал до философското осмисляне на Бог, ересите, страховете, различията и как е общувал с Умберто Еко посредством книгата си „Поп Богомил и съвършенството на страха”.

След срещата, голяма част от присъстващите търпеливо изчакаха за автографи и личен разговор с най-четения и най-обичания жив български автор.