Твер дари на В. Търново частица от тленните останки на генерал Гурко
Твер дари на В. Търново частица от тленните останки на генерал Гурко / netinfo
Твер дари на В. Търново частица от тленните останки на ген. Гурко
54431
Твер дари на В. Търново частица от тленните останки на ген. Гурко
Твер дари на В. Търново частица от тленните останки на ген. Гурко
  • Твер дари на В. Търново частица от тленните останки на ген. Гурко
  • Твер дари на В. Търново частица от тленните останки на ген. Гурко

Частица от тленните останки на генерал Гурко получи днес В. Търново от побратимения си руски град Твер. Те бяха предадени на кмета на старата столица Даниел Панов от проф. Иван Тютюнджиев- преподавател във Великотърновския университет. Историкът е бил в Твер, за да чете лекции на студентите в тамошния университет.

На 7 юли се навършват 135 години от освобождението на В. Търново от турско робство. Именно Предният отряд на руската армия, воден от генерал Гурко, влиза в старата българска столица още в първите дни на войната. Тленните останки на руския военначалник, получил след войната титлата граф, в момента се съхраняват в църква в родовото му имение в Сахарово, което сега е в рамките на град Твер.

Да бъде дарена частица от тях на В. Търново е решила градската управа на Твер, с благословията на църквата и уредника на храма в Сахарово- протоерей Генадий Улянич. Проф. Тютюнджиев разказа, че именно на протоерея, посветил живота си на проучването на делото на ген. Гурко, е била идеята част от тленните му останки да бъдат дарени на В. Търново.

Чуйте разказа на проф. Тютюнджиев за посещението му в имението на ген. Гурко в първия звуков файл.

На първо време частицата от тренните останки ще се съхранява в Катедралната църква, съобщи кметът на В. Търново Даниел Панов.

Чуйте го във втория звуков файл.

Частицата от тленните останки на ген. Гурко ще бъде поставена в саркофаг от бял мрамор със стъклен капак, с родовия герб на освободителя на Търново. Ковчежето вече е поръчано на скулптура Панайот Димитро- Понката и трябва да е готово до 6 юли. То ще бъде изложено в Регионалния исторически музей, докато бъде завършена църквата в Руските гробища. За храма от Твер бяха дарени златен кръст, две камбани и позлатена икона, припомни Даниел Панов.

Градоначалникът добави, че тази вечер ще светне напълно възстановеното осветление на ул. "Гурко" във В. Търново, за което Общината е отделила 35 000 лева в Инвестиционната си програма. Самите тържества, посветени на освобождението на В. Търново, ще започнат с тържествена заря на 6 юли.