Трима спасители от В. Търново се включиха в издирването на младежите в Стара планина
Трима спасители от В. Търново се включиха в издирването на младежите в Стара планина / Sofia Photo Agency, архив

Трима планински спасители от В. Търново са се включили от снощи в търсенето на младежите, които се изгубиха в района на връх Ботев в Стара планина, съобщи шефът им Боян Димов. Към операцията, която продължава вече трети ден, са се присъединили Ясен Долчинков, Живко Жечев и Милен Джановски. По думите на Боян Димов тримата младежи- Христо Иванов, Веселин Иванов и Виктор Димитров, вероятно са влезли в район труден за движение и за алпинисти, без оборудване.

Трето денонощие продължава издирването на тримата младежи, които изчезнаха в района на връх Ботев в почивните дни. В операцията се включиха военен хеликоптер и парапланеристи, предава Нова телевизия.

Близо 40 планински спасители обхождат района на Централния Балкан. Младежите са се изгубили, като са решили да направят преход от Карлово към хижа „Рай". Сигнал са подали късно вечерта в събота. Радиусът, който се претърсва, е огромен, съобщиха от Планинската спасителна служба.

Първият сигнал за младежите е получен от техен приятел, който не е бил с тях. Те са му се обадили, че са в района на голям водопад. При един от разговорите по телефона момчетата са казали, че се движат по пътека, виждат хижа и след половин час ще са при нея. Около 21:40 ч. в събота обаче те са съобщили на служителите от Планинската спасителна служба, че не знаят къде се намират. Така е започнала акцията по издирването им.

Момчетата са напуснали пътеката, по която са се движили заради това, че е започнало да вали дъжд и им е станало студено. В неделя сутринта те са съобщили, че са добре и са пренощували в пещера. Оттогава няма връзка с младежите, тъй като мобилните им телефони са останали без батерии.