Северняшки славей оглася Велико Търново
Северняшки славей оглася Велико Търново / DarikNews.bg, архив

Над 400 участници ще се включат в първия национален фолклорен конкурс-надпяване „Северняшки славей” с песните на Борис Машалов и Иван Пановски. Той ще се проведе на 27 и 28 септември на сцената на Летния театър във Велико Търново. Официалното откриване е в 10,00 часа. За участие са подадени над 200 заявки на индивидуални изпълнители, хорове и ансамбли. Основният инициатор на събитието е Ана Борисова. Народната певица е председател на Сдружение „Анна Фолк Арт”, което е организатор на фолклорния празник. Надпяването ще бъде под патронажа на кмета Даниел Панов и в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата.

Целите на организаторите са съхраняване и популяризиране на българския фолклор и възраждане на Северняшката народна песен, а така също утвърждаване на града като значимо културно средище. Специални гости на събитието ще бъдат роднини и наследници на Борис Машалов и Иван Пановски.

По регламент всеки изпълнител ще представи по две песни, като едната задължително трябва да бъде от репертоара на Борис Машалов или Иван Пановски. Журито, което ще оценява изявите, е в състав доц. д-р Светла Станилова от Националната академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив,  композиторът и диригент Красимир Кондов и Сашка Ченкова от Националното училище за фолклорни изкуства в Котел.

Голямата награда на конкурса е професионален запис и аранжимент на песен от репертоара на Борис Машалов или Иван Пановски, изпълнена в конкурсната част.
Във всяка група и категория се присъждат първа, втора и трета награда, както и поощрителни по преценка на журито. Организаторите ще връчат и награди за най-млад и най-възрастен изпълнител. Всички участници ще получат грамоти. Отличените изпълнители ще се представят в гала концерт на 28 септември вечерта, с който ще бъде закрит фолклорният празник. При лошо време конкурсът ще се проведе в Двореца на културата и спорта "Васил Левски".