С 300 литра вино и печени прасенца посрещаме Нова година пред общината
С 300 литра вино и печени прасенца посрещаме Нова година пред общината / DarikNews

300 литра караесенско вино, баница с късмети и печени прасенца ще могат да опитат жителите и гостите на Велико Търново, които са решили да посрещнат Новата година на открито пред общината. По този начин от кметството спазват традицията, наложена вече няколко години.

Общоградското тържество ще започне в 22,30 ч. Осигурени са 8 печени прасенца, които ще бъдат разпределени на порции. Великотърновци ще могат да опитат и от приготвената баница, в която ще има над 500 късметчета. Новогодишна наздравица пък ще могат да вдигнат с осигурените 150 литра червено и 150 литра бяло вино.

Малко преди полунощ слово ще произнесе кметът на Велико Търново д-р Румен Рашев, а след него мтрополит Григорий ще благослови великотърновци. На видеостената, монтирана на фасадата на общината, празнуващите ще могат да видят директно и словото на президента Георги Първанов.

Новата 2011 г. ще бъде посрещната с празнични фойерверки и илюминации. Веселието ще продължи с народни хора, изпълнения на ансамбъл "Българе", трио "Уникалните гласове", трио "Сопрано" и други изпълнители.

От общината са осигурили допълнителни съдове за смет в новогодишната нощ, а още в ранните часове на 1 януари пространството пред кметството ще бъде изчистено, увери началникът на отдел „Връзки с обществеността" Веселин Нинчев. На 1 януари от 21,00 ч. Общината ще подари на жителите и гостите на старата столица безплатно спектакъла "Звук и светлина".