Римска сватба вдигат в Никополис ад Иструм
Римска сватба вдигат в Никополис ад Иструм / DarikNews.bg

Първата римска сватба ще се състои в археологическия резерват Никополис ад Иструм. Ритуалът ще започне около 16,00 часа в Одеона - градския театър на античния град. Цялото празненство ще бъде в духа на древен Рим. Въпреки това всички законови изисквания за бракосъчетание ще бъдат спазени. Сред длъжностните лица ще бъде кметът на Община Велико Търново Даниел Панов.

Младоженците и гостите на тържеството ще носят римски тоги и ще се предвижват с римски колесници. Одеждите за гостите са предоставени от музея във Велико Търново и клуб "Краезнание" в Дебелец.

Сватбата ще започне с танц на весалките - девици, подчинени на римската богиня на семейството Веста. Символично те пречистват къщата, където се осъществява бракосъчетанието. Младоженците ще бъдат въведени от родителите си. Понтифакс ще отправи молитви към Юпитер, Венера и Диана.

Родителите на булката ще дадат дарове по старинен начин. Жрицата ще сложи пръстените на младоженците и ще ги благослови. След тези ритуали ще има почерпка за гостите по древноримски рецепти.

Целта на организаторите на римската сватба е социализация и популяризация на археологическия обект.