/ Община Свищов
Община Свищов традиционно организира програма, посветена на празниците през месец май.

Маратон на четенето „Четяща България - Четящ Свищов“ 2019 (ПРОГРАМА)

Ето и основните акценти:

6 МАЙ (понеделник) - Честване на Деня на храбростта и празник на Българската армия:
От 10.15 ч., от пл. Алеко до паметника на 33-ти Свищовски полк - Парад – общоградско шествие;
От 10.30 ч., на пл. „Велешана“, пред паметника на 33-ти Свищовски полк- Тържествено отбелязване на празника. Ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите в бой воини;
От 11.30 ч., в беседката в градската градина - Празничен концерт на Духовия оркестър към 55-ти Инженерен полк – Белене.
 
8 МАЙ (сряда)
От 9.30 ч., в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“- "Край Дунава с песен” – Общински фестивал на Културните клубове на пенсионера.

10 МАЙ (петък)
От 10.00 ч., в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ -  Празник на Детска градина „Слънчо“.
От 11.00 ч., пред паметника на Алеко Константинов в градската градина - Възпоменателен денза Алеко Константинов по повод 122години от неговото убийство.
От 19.00 ч., в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“ - Симфониета Шумен представя „Бар на края на света“ с участието на Милица Гладнишка и Васил Петров. Диригент Левон Манукян. Вход с билети от касата на Читалището
 
11 МАЙ (събота)
В салона на НЧ „Съзнателност – 1899“ с. Овча могила - IX Национален фестивал на детски и младежки фолклор „С песни и танци в Овча могила“.

15 МАЙ (сряда)
От 16.00 ч., в изложбената зала на къщата музей „Алеко Константинов“ - Честване на 93 години от откриването на къщата музей „Алеко Константинов“.
Изложба на гоблени.Среща на литературни творци от Международно творческо сдружение „Сцена на духовността“

16 МАЙ (четвъртък)
На камерната сцена в ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856
XVIII издание на Театрална сцена „Малкият принц“ - от  10.00 ч. за участниците от детските градини; от  14.00 ч. за участниците от училищата. 

На площад „Алеко“
От 16.00 ч., „Бъди войник“ – Национална информационна кампания на Министерството на отбраната за популяризирането на военната професия;
От 19.00 ч., Концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, съвместно с Арт център „Творецът“ – Свищов и Клуб за поп и рок изпълнители „Естрада“ – Свищов. 

18 МАЙ (събота)
Международен ден на музеите. Европейска нощ на музеите. Ден на отворените врати в Исторически музей. Експозициите ще работят с извънредно работно време и вход свободен.
От 9.00 ч., в салона на НЧ „Светлина – 1911“ с. Морава - Общински празник на читалищната художествена самодейност.
 
20 МАЙ (понеделник)
От 15.00 ч., в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“  - Връчване на Годишните награди за образование и култура на Община Свищов. Среща на културни и просветни дейци по случай Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост.

22 МАЙ (сряда)
От 19.00 ч., в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“ - Рок концерт на Симфониета – Видин и формация „София“. Изпълнения на хитове на легендарни групи като Дийп Пърпъл, Куийн, Лед Цепелин, Бийтълс, АББА, Пинк Флойд. Диригент Свилен Симеонов. Вход с билети от касата на Читалището.

24 МАЙ (четвъртък)
От 9.00 ч. - Поклонение на гроба на д-р Георги Атанасович – министър на Просвещението в Първия кабинет на България. (26 юли – 24 ноември 1879 год.)
От 9.15 ч. - Празнично общоградско шествие от площад „Свобода“ до пл. „Алеко“.
От 9.30 ч., на  площад „Алеко“ - Общоградски празник по повод 24 май – Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост. (При лошо време в салона на Читалището)
 
29 МАЙ (сряда)
От 19.00 ч., в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“ - Музикално-драматичен театър „КонстантинКисимов“ – В. Търново представя комедията „Да си богат не е лесно“ по Пиер Шено.

От 14.00 ч., в Художествена галерия „Николай Павлович“ - Откриване на изложба с творби от Националния конкурс за детска рисунка „Трите звездички“ в памет на Боряна Петкова, Женя Ангелова и Светослава Пантилеева и награждаване на отличените деца.
 
31 МАЙ (петък)
В салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови -1856“  от 10.00 ч. - Празник на Детска градина „Радост“, от 18.30 ч., „Свищов – белокаменна къща“ – концерт на Детски хор „Дъга“ и приятели по повод 1 юни – Международния ден на детето. Диригент Олимпия Ангелова, корепетитор Бисера Друмева.