Петльовден - празник на мъжката сила
Петльовден - празник на мъжката сила / www.sxc.hu
Петльовден - празник на мъжката сила
37713
Петльовден - празник на мъжката сила
Петльовден - празник на мъжката сила
  • Петльовден - празник на мъжката сила
  • Петльовден - празник на мъжката сила

На днешния ден - 2 февруари, църквата отбелязва празника Сретение Господне, известен още като Зимна Богородица. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка. Той съвпада с 40-ия ден от рождението на Христос. Тогава Дева Мария и Йосиф занесли младенеца в храма в Йерусалим, за да го представят на Бога. За това на този ден празнуват мъжките майки. Младите булки и бездетните жени правят царевични питки и ги чупят пред иконата на Богородица.

Днешният ден е познат още и като Петльовден. На него не се работи, за да не се раждат децата белязани. Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо - мъжко или женско.

Петльовден е особено почитан от ромите. Той е наследен от обредния календар на българите от късното Средновековие и символизира спасяването на български момчета от еничарската армия по време на турското робство. На този ден се коли петел на прага на къщата. С кръвта му се прави кръстен знак на челата на момченцата, за да са здрави през цялата година. Рисуват се кръстове и по външните страни на вратите и портите. Повече за легендата, чуйте в звуковия файл от Таня Ванова от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе".

Всяко семейство приготвя гозба от заклания петел, който трябва да бъде сварен цял. Майките месят пресни пити и кравайчета, пържат тиганици и правят баница или зелник. Част от обредния петел и кравайчетата се раздават на роднини и съседи - за здравето на момчетата.