Trifon Ivanov
Trifon Ivanov / netinfo
Паметна плоча на Трифон Иванов, която да напомня на поколенията за великия български футболист от златното поколение  бе открита днес на входа на стадион "Ивайло" в старата столица.

Гранитната плоча бе открита от кмета на Велико Търново Даниел Панов и председателя на Зоналния съвет на БФС Бончо Генчев.

Trifon Zarezan
netinfo


"Скъпи приятели, благодаря ви че сте тук, благодаря ви че се събрахме заедно, за да почетем паметта на Трифон Иванов - паметта на железния защитник на "Етър" и българския национален отбор по футбол. Точно преди една година на този ден той ни напусна завинаги", каза дългогодишният футболен съдия и управител на "Спортни имоти"  Петко Павлов.

"Няколко месеца след рождения му ден, сърцето на почетния гражданин на Велико Търново, донесъл с изявите си на футболния терен толкова много радост на всички ни,  спря да бие. Името на Трифон ще остане записано завинаги със златни букви в историята на българския футбол. Той е част от невероятното поколение на националния отбор, спечелили бронзови медали на Световното първенство в САЩ през 1994 г. Участник е в Европейското първенство през 1996 г. в Англия и световното през 1998 г. във Франция, за което лъвовете се класираха благодарение на неговия победен гол срещу Русия. За България Трифон изигра 76 мача, в които отбеляза 6 гола. За 74 официални мача е обличал екипа на представителния отбор на "Етър". Два от мачовете са за Купата на Европейските шампиони. Отбелязал е за виолетовите 8 гола. Шампион е  на България и Австрия - Футболист номер 1 на страната ни за 1996 г.", припомни още Павлов.

Той изказа и специални благодарности на майката на легендарния футболист, която присъства на церемонията.

"Часовникът на времето за всеки един от нас тиктака и върви напред. "Човек и добре да живее умира и друг се ражда, нека роденият по-късно като гледа този надпис си спомни за оногова, който го е направил", пише в търновския надпис на един от великите ни владетели Ювиги Хан Омуртаг. Идеята на тази паметна плоча тук на стадион "Ивайло" е точно тази. Защото всички ние сме временни, но стадион "Ивайло" го е имало преди нас, ще го има и след нас - Дай Боже, обновен, модернизиран, такъв какъвто го виждаме всички ние в мечтите си. И когато ние, които познавахме Трифон, си отидем от този свят, родените по-късно, когато прекрачват прага на Митичния, ще виждат тази плоча и ще си спомнят за него. Или пък невръстните малки футболисти ще питат кой е мъжът, заслужил мястото си в пантеона на безсмъртните български спортисти", каза още Павлов.
 

Trifon Ivanov
netinfo


"Искам да благодаря на всички вас, че се събрахме заедно да почетем паметта на  Трифон Иванов, който преди една година ни напусна. Искам да благодаря на неговото семейство и на майка му за всичко онова, което тя е дала този велик българин да стигне до най-високата стълбица не само на българския футбол, а и на международния. Нека си спомняме за него, за големия футболист, за големия българин, за човека с доброто сърце. Именно тази паметна плоча, която днес ще открием, да напомня на идното поколение, на футболистите за един търновец, тръгнал от този стадион, където се е развил като футболист и е имал  кариерно израстване. Нека те да следват неговия пример", каза кметът на Община Велико Търново Даниел Панов.

"Нека да помним великия търновец, великия българин, човекът с добро сърце",  призова Панов.

Спомени за безсмъртния номер 3 разказаха Петко Павлов и съотборникът му от златното българско поколение Бончо Генчев. И двамата споделиха, че го помнят винаги усмихнат, с чувство за хумор. "Ще ви споделя спомена, който искам да съхраня в себе си от късния следобед на 12 февруари 2016 г. Беше много усмихнат, щастлив, в добро настроение с неговото невероятно чувство за хумор. Пошегувахме се за бъдещето на "Етър", за това какво трябва да се направи, за стадион "Ивайло". В понеделник го чакахме да почерпи - уви не успя да празнува", развълнуван разказа футболният съдия.

"Аз ще го запомня усмихнат и шеговит.  Първите ми спомени са от съблекалнята на стадион "Ивайло" след идването ми в "Етър". Посочи ми едно празно шкафче в средата на съблекалнята и ми каза: "Запазил съм го за теб, по средата на съблекалнята е, че да останеш по-дълго - не до вратата, че да си тръгнеш бързо". Ще го запомним като безкомпромисен, сърцат, всеотдаен в играта. Ще го запомним с невероятния шпагат. Притежаваше го до съвършенство. Много са спомените ми за него. Градяхме млад, перспективен отбор. Без Георги Василев нямаше да сме това, което сме сега. Трифон не позволяваше да бъде надигран в неговата зона или да бъде надигран от някого, независимо кой е насреща му. Обща е болката на нашето поколение от загубата на този велик българин, записал със златни букви името си в историята на българския футбол", не скри вълнението си и Бончо Генчев.

Заупокойна молитва за Трифон Иванов отслужи отец Славчо, а химнът на Република България за пореден път прозвуча в памет на великия футболист, в изпълнение на Духовия  оркестър на Община Велико Търново.

Официални лица, гости, приятели и жители на Велико Търново поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на железния защитник.  

През лятото във Велико Търново ще се проведе второто издание на детския футболен турнир в памет на безсмъртния номер 3. Надпреварата бе създадена миналата година в памет на Трифон Иванов. През тази година община Велико Търново ще връчи новоучредена награда "Трифон Иванов" за най-проспериращ защитник в детско юношеските футболни отбори.