Отбелязваме Европейския ден за пътна безопасност
Отбелязваме Европейския ден за пътна безопасност / netinfo

Днес се отбелязва Европейският ден на пътната безопасност, който се провежда под мотото “За безопасно движение в нашия град”.

Инициативата се организира по решение на Европейската комисия в изпълнение на общата стратегия за намаляване броя на убитите при пътно-транспортни произшествия по пътищата на Европа.

Основно внимание през тази година се обръща на безопасността на движение в населените места, тъй като според статистиката две трети от тежките пътни злополуки настъпват именно там. Според полицейския анализ водещите причини за възникване на пътно-транспортни произшествия във Великотърновска област си остават превишената и несъобразена скорост, неправилното изпреварване, отнемането на предимство, употребата на алкохол и слабата квалификация.

1930 пътнотранспортни произшествия са станали за първите девет месеца на годината на територията на областта. Тежките катастрофи са 193. 25 души са намерили смъртта си при пътни инциденти от началото на годината, а ранените са 244, сочи справка на КАТ – Пътна полиция.

Статистическите данни показват, че дните петък, събота и неделя се очертават като дни от седмицата с повишена аварийност и следва да се създаде организация за по-интензивен пътен контрол през тези дни.

Засилен контрол по спазване правилата за движение в населените места на Великотърновска област ще осъществява сектор „Пътна полиция- КАТ” през цялата седмица.