/ IStock
Основните затруднения са сред възрастните хора
Не повече от 1000-1500 души успяха да се включат в демонстрационното машинно гласуване, което беше организирано в десетте общински центъра във Великотърновска област.

Дни преди изборите: Полиция и прокуратура на крак срещу търговията с вот (ВИДЕО)

Това обобщи пред журналисти председателят на Районната избирателна комисия Николай Илиев. Той уточни, че цифрата е много ниска, но не е имало техническо време за организация на повече обучения.

„Има затруднения, определено. Те са най-вече на чисто психологично ниво в повъзрастните хора, които просто не смеят да докоснат машината или докосвайки я, го правят по такъв начин, сякаш тя във всеки един момент ще се счупи или ще гръмне.

Най-честите проблеми са свързани с поставянето на картата в самото устройство. Картата трябва да бъде сложена плътно и докрай, след което се чува едно изщракване, което позволява генерирането на данните в машината.

Поредна акция във Великотърновско срещу купуването на гласове (ВИДЕО)

Повечето от възрастните избиратели очакват тя да бъде „погълната“ като при банкоматно устройство, но това не се случва. Ние сме обяснили на комисиите да дават пълни вербални указания и да подпомагат процеса, доколкото закона го позволява“, обясни Илиев и изрази надежда, че с помощта на членовете на СИК няма да има сериозни проблеми.

Относно евентуални затруднения в процеса, каквито имаше в областта на предходните избори - на 4 юли, той коментира, че са взети необходимите мерки това да не се повтори. „Въпреки това РИК не може да гарантира, че листите на партиите и коалициите за изборите са въведени в машините, както са регистрирани.

РИК-Велико Търново, както и другите РИК-ове в страната не участват в процеса по „наливането на софтуера“ в машините и към момента ние не можем да знаем дали реално софтуерът е въведен правилно и дали кандидатските листи са въведени правилно, съобразно нашите решение.

Акция на полицията в Горна Оряховица срещу купуването на гласове (ВИДЕО)

Този път контролът от ЦИК е по-засилен и строг. С нарочно писмо поискаха от всяка една РИК да потвърди верността на подредбата и съдържанието на кандидатските листи, така както са качени в сайтовете на РИК.

Ние сме го направили и ако се ползват тези данни разминаване не би могло да има“, каза още председателят на РИК. Дали протоколите са правилно въведени, ще стане ясно в деня на вота - 11 юли, тъй като законът не позволява това да бъде проверено по-рано.  
Агенция "Фокус"