Община Свищов се включи в „Културен туризъм“ 2018
Община Свищов се включи в „Културен туризъм“ 2018 / netinfo

Петнадесетото изложение „Културен туризъм“ се проведе от 19 до 21 април в старата столица, като в него взеха участие представители на 8 страни от 3 континента. Община Свищов за пореден път бе сред изложителите и макар този път щандът да не бе така колоритен, както обикновено, на него беше изложена много разнообразна информация, която впечатли посетителите. На щанда можеше да бъдат намерени илюстрирани издания, популяризиращи богатото културно наследство на община Свищов, от античността до наши дни.

Изданията за античното културно наследство на Свищов и посветения на него фестивал „Орел на Дунава“ събуди интереса, както на туристите, така и на археолозите. Впечатление направи и брошура илюстрираща Свищовското съкровище, открито през 2011 г., което включва 13 златни накита характерни за Късната Бронзова епоха (2000-1500 г. пр. Хр.) и по своята значимост е сравнимо с Вълчетрънското. Посетителите проявили интерес бяха информирани, че постоянна експозиция от реплики на златните накити е изложена за гостите в свищовския музей.

Новото на свищовския щанд тази година бяха две луксозни издания, които впечатлиха със своята издържана визия и полезна информация.

„Свищов, градът на първите“, е луксозно издание на община Свищов, в което са събрани и онагледени всички известни и доказани факти и събития, случили се за първи път в града. В него са описани 53 от известните първи неща, с които се гордее Свищов и категорично дава отговор на въпроса: „Защо Свищов е градът на първите?“. Това издание провокира интереса на историци, учители, много млади хора и родолюбиви българи.

Другото ново издание, с което се представи община Свищов на изложението беше „Пътеводител на туриста“, изработен от възпитаници на Професионалната държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“. Богато илюстрираната книжка силно впечатли любителите на туризма с любопитна информация за най-интересните забележителности на крайдунавския град и възбуди туристическия им дух. Сред представените в книжката забележителности са - къщата музей „Алеко Константинов“, Етнографския музей, Светиниколското училище, църквата „Св. Троица“, парк „Калето“, Стопанска академия „Димитър А. Ценов“, Първото българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“, ПДТГ „Димитър Хадживасилев“, Часовниковата кула, античният град „Нове“ и др.

На официалното откриване във Велико Търново присъства заместник-министърът на туризма Любен Кънчев и областният управител проф. д-р Любомира Попова, които заедно с кмета на Велико Търново Даниел Панов направиха обиколка край щандовете на изложителите. Щандът на община Свищов бе единият, който направи впечатление и накара заместник-министър Кънчев да похвали крайдунавския град. Той подчерта, че към Свищов е отправен поглед и надежда за развитието на Централна Северна България, заради културно-историческото му наследство и огромния потенциал на града. 

Подготовката и реализацията, свързани с участието в 15-то издание на „Културен туризъм“ Велико Търново 2018, се извърши от дирекция „Култура и културно наследство“ при Община Свищов. Участието в подобни форуми е от изключителна важност за общината. Популяризирането на нейните забележителности, културни събития и фестивали, като „Орел на Дунава“ и „Фолклорен извор“, спомагат развитието на местния туризъм, създават полезни контакти в тази насока и засилват интереса на туристите към Свищов и неговите културно-исторически богатства.