Митрополит Григорий ще отслужи Богоявленски водосвет
Митрополит Григорий ще отслужи Богоявленски водосвет / netinfo
Със светата литургия и тържествен Богоявленски водосвет в Катедралния храм "Рождество Богородично" ще започне Йордановден във Велико Търново. Службата е с начален час 8 и ще бъде отслужена от великотърновския митрополит Григорий. В 10.45 ч. празничното шествие ще тръгне към площад “Цар Асен”, където от 11.00 ч. започва ритуалът по благославяне на военните части и техните бойни знамена. Великотърновският митрополит Григорий ще благослови бойното знаме на Националния военен университет "Васил Левски". В ритуала по изваждането на кръста от водите на р. Янтра, както всяка година, ще участват курсанти от военното висше училище. Заради водосвета утре от 09,00ч. до 13,00 ч. ще бъдат затворени за движение ул. "Иван Вазов", площад "Цар Асен" и улиците до Владишки мост. Движението по ул. "Иван Вазов" и на пл. "Цар Асен" ще бъде възстановено поетапно след преминаване на празничното шествие.
Йордановден е третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.
Празникът има различни имена в страната - Кръстовден, Водици, Водокръщи. Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. мръсни дни. Срещу празника е третата, последна кадена вечеря. Към постните ястия на нея се прибавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сърми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.
Според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична църковна служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят, въпреки ниските температури и изваждат кръста от водата. Който успее да го извади ще бъде честит и здрав през цялата година. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.