Координатори по донорството организират среща със студенти
Координатори по донорството организират среща със студенти / netinfo
Утре от 14:30 часа в зала 321 (ВТУ - Ректорат) ще се проведе среща между студенти и д-р Сибила Маринова, началник ОАИЛ при МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“/ и д-р Ваня Лъчезарова - координатори по донорство.

Събитието е част от мащабната информационна кампания, която д-р Маринова и д-р Лъчезарова провеждат в полза на донорството на органи и тъкани от 2016 г. насам.

В тази първа по рода си среща пред студенти и преподаватели от ВТУ координаторите по донорство ще разясняват законовите, морални, етични и медицински аспекти на донорството, настъпването на мозъчна смърт и трансплантациите. Реаниматорките приемат донорството за лична кауза, защото то спасява човешки животи.

„Когато за някого няма никаква надежда, той може да дари тази надежда на някой друг”, твърди д-р Сибила Маринова. „Да убедиш някого да дари органите на свой близък е най-тежкият момент в работата“, споделя д-р Ваня Лъчезарова.

За две години и половина д-р Маринова и д-р Лъчезарова имат десетки срещи с учениците от горните класове във всички търновски училища, с техните учители, както и с преподаватели и ученици в Горна Оряховица. Трудът и постоянството им в изпълнението на тази кампания донесоха на д-р Маринова и д-р Лъчезарова приза и отличието "Достойните българи" в инициативата на вестник „24 часа“, на 19 март във Военния клуб в София.

Областната болница във Велико Търново стана донорска база № 1 в страната.