Кмет и генерал подпомагат разкопките в Никополис ад Иструм
Кмет и генерал подпомагат разкопките в Никополис ад Иструм / снимка: Община В. Търново

Второкурсници по археология от ВТУ участват в археологическите проучвания на римския град Никополис ад Иструм. За поредна година разкопките ръководи археологът от Регионалния исторически музей Павлина Владкова. Великотърновският кмет Даниел Панов посети античния град заедно с началника на НВУ "В. Левски" бриг. ген. Цветан Харизанов, които се запознаха с провеждащите се археологически разкопки.

По време на обиколката кметът се срещна и разговаря с български и румънски туристи, които разглеждаха археологическите находки. Даниел Панов разгледа разкритата част от римския град и разговаря с директора на Регионалният исторически музей Иван Църов и с археолога Павлина Владкова.

Кметът възложи на Иван Църов да събере и предостави всички графични материали, които представляват обемни възстановки на сгради от римския град. С помощта на правените от 80-те години на миналия век до момента графични възстановки на сгради в римския град ще започне разработването на проект за създаване на компютърна анимация и макет на част от сградите на Никополис ад Иструм.

Ген. Харизанов пое ангажимент да помогне в работата по разкриването на археологическия обект с участието на курсанти от университета. Кметът пък ще провери каква е възможността да бъде използвана нискогабаритна механизирана техника за заравняване на терени и за обработка на относително големи земни масиви.

В момента на територията на Никополис ад Иструм се извършва цялостно косене и поддържане на обекта. Спечелен е проект пред Министерство на културата за 30 000 лв., който дава възможност за продължаване на археологическите разкопки, извозване на земни маси  и провеждане на полева консервация.