Защо католиците празнуват Великден на различна дата?
Защо католиците празнуват Великден на различна дата? / Рени Първанова
Православните и католическите християни празнуват една Пасха, но по два различни календара - Юлианския и Григорианския календар
Католическият свят отбелязва Възкресение Христово. В повечето случаи датата на Великден при католици и православни християни е различна.

Тази година най-големият празник в Християнството - това е Пасхата Христова, се отбелязва от католиците на 21 април. В основата на този празник, който винаги се е празнувал около пролетното равноденствие, стои освобождението на еврейския народ от робството в Египет, което е било 430 години и благодарение на Божията намеса и избора на Моисей, народът е преминал от робство в Египет към свобода. Тоест Бог е превел своя народ от робство към Обетованата земя на свободата. Това е Ханаанската земя или земята на днешния Израил.

Именно това преминаване на народа от робство към свобода означава Пасха. Това е било първата Пасха и Бог е наредил да се празнува този празник на 14-я нисан - това е 14-тата луна или първата пълна луна около пролетното равноденствие. Този празник при католиците се празнува в продължение на 8 дни с безквасен хляб и горчиви треви, които напомнят за горчивите години на робство в Египет.

Еврейският народ е празнувал този празник всяка година в продължение на 8 дни, както Бог е наредил. В първия ден на празника на безквасните хлябове, тоест на Пасхата, се пренасяло в жертва пасхалното агне, което трябвало да бъде едногодишно, без никакви дефекти, мъжко, взето от овце или кози. Пренасяли са го в жертва точно на залез слънце в навечерието или в първия ден на Пасхата.
 
Християнската Пасха има своите основи в тази Еврейска Пасха, защото нашият Господ Иисус Христос, в навечерието на своето страдание, е празнувал тази Пасха, но й е дал едно ново значение, защото за християнството вече това няма да е възпоменание на преминаване от робство към свобода, а възпоменание на нашия Господ Иисус Христос от смърт на кръста към възкресение към вечен живот. Тоест християнската Пасха съдържа в себе си тези три неща - страданието, смъртта и възкресението на Иисус Христос.
 
Въпросът е следният: Кога да се празнува Християнската Пасха. И по тази тема е имало различни мнения сред първите християни, но Църквата, на своя Първи вселенски събор, който се състоял в 325 година в град Никея – това е един малък град в близост до столицата на Източната Римска империя Константинопол /днешният Истанбул/, е взела едно решение – християните да празнуват по целия свят най-големия си празник Пасха в първата неделя след 14-тия нисан. Тоест когато луната се изпълни около пролетното равноденствие и настъпва Еврейската Пасха, в първата неделя след нея трябва да се празнува Християнската Пасха.
Празнуването на Християнския Великден както за православните, така и за католиците, е идентично. Единствената разлика е, че при католиците Великден е преди всичко изключително семеен празник – цялото семейство се събира на празничната трапеза след като е участвало на Великденската Пасхална литургия и разбира се, както е старата традиция, се подаряват яйца. Носят се в църквата яйца, месо, курабии и сладки за благословение.

Другата разлика е, че при католиците Великден се празнува цели 8 дни като един единствен ден, защото числото 8 ни напомня за осмия ден - денят, в който е възкръснал Иисус Христос. Това е ден, който има начало, но няма край, защото със своето възкресение Христос е преминал от нашето време и пространство във вечността, която е влязла в нашето време. Затова католиците празнуват тези 8 дни като един единствен ден. Така че от навечерието на Възкресение Христово до първата неделя, която е Томина неделя, се празнува един празник - Великден. Цялото Пасхално време се празнува 50 дни, т.е. от Пасхата до 50-я ден, който е празникът Петдесетница или Слизането на Светия Дух. През цялото това време католиците се поздравяват с Пасхалния тържествен поздрав „Христос Воскресе! Наистина Воскресе!”.