Празника на горнооряховския суджук
Празника на горнооряховския суджук / Община Горна Оряховица

Празникът на горнооряховския суджук започна в петъчния следобед с много музика, настроение и разбира се димящи скари. Началото бе поставено с Регионалния преглед на старата градска песен „Божури”, в който се надпяваха над 200 участници. Гостите бяха приветствани от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. На откриването на прегледа присъстваха и заместник-кметът Йорданка Кушева и директорът на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки” Румяна Матеева.

Първата празни

Празника на горнооряховския суджук
Община Горна Оряховица

Празника на горнооряховския суджук
Община Горна Оряховица

Празника на горнооряховския суджук
Община Горна Оряховица

Празника на горнооряховския суджук
Община Горна Оряховица

чна вечер продължи с богата фолклорна програма, поднесена от най-малките танцьори на Детска фолклорна студия „Раховче“ при НЧ „Братя Грънчарови – 2002“. Щафетата от тях поеха музикантите от оркестър „Здравец“, а звездата на вечерта бе Нелина.

С много музика, кулинарни демонстрации, игри, забавления и изненади бе изпълнена програмата на ХІІІ-я Празник на горнооряховския суджук, който продължи три дни. Той се организира от Община Горна Оряховица, Исторически музей и "А. Р. Боби 03", "Родопа - 96" и "Стефанов – Иван Стефанов", единствени в страната имащи право да произвеждат горнооряховски суджук.

Вторият празничен ден започна в 11.00 ч., за когато бе насрочено и официалното отриване на Празника на горнооряховския суджук. В Горна Оряховица дойдоха заместник-министърът на земеделието Янко Иванов, областният управител проф. Любомира Попова и заместник-областният управител инж. Детелина Борисова, депутатите инж. Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова, председателят на Общинския съвет във Велико Търново Венцислав Спирдонов, гости от съседни общини, орагнизации, институции, както и гости от чужбина.

"За мен е огромно удоволствие да бъда на вашия празник. Суджукът е един от символите на града. Безспорно не само месната промишленост, но и всички ние можем да се гордеем с факта, че „Горнооряховски суджук“ е първият български продукт със защитено географско наименование", каза при официалното откриване заместник-министърът Янко Иванов.

"Празникът на горнооряховския суджук е единствен по рода си. През годините неизменни партньори на Община Горна Оряховица за реализацията му са Историческият музей и Сдружение „Раховец 2007“. През 2015 г. в Музея бе открита първата по рода си етнографска експозиция, посветена на горнооряховския деликатес. И сега основни наши партньори са производителите на най-вкусния деликатес – фирмите „Боби 03“, „Родопа Горна Оряховица 96“ и „Стефанов – Иван Стефанов“. Като хора, мислещи за българското и родния град, се стремим да съхраним традицията, завещана ни от гороноряховските суджукари и да я предадем на бъдещите поколения, за да може славата на горнооряховския суджук да продължи да привлича към града ни хора от близо и далеч. Насладете се на незабравими празнични дни, наситени с много песни, танци, забавления и кулинарни изненади", пожела и кметът инж. Добромир Добрев, откривайки празника.

Празника на горнооряховския суджук
Община Горна Оряховица

Празника на горнооряховския суджук
Община Горна Оряховица

Празника на горнооряховския суджук
Община Горна Оряховица

Празника на горнооряховския суджук
Община Горна Оряховица


След официалното откриване сцената бе отстъпена на фолклорни състави, които ще забавляват гостите на празника, а официалните гости посетиха всеки един от щандовете. През целия имаше много кулинарни игри, викторини и разбира се много награди.

Изненадата за гостите на празника тази година бе изработването на скулптура от дърво на тема суджук. Пред погледите на всички тя бе изработена с помощта на няколко моторни резачки от Крум Велков, а творбата му ще остане да краси парк „Градска градина“. От Историческия музей бяха приготвили богат набор от сувенири, които бяха изложени на специален щанд в парка. Постоянната експозиция в Музея, посветена на горнооряховския суджук, пък бе безплатна в дните на празника.

Привечер започна и фолклорна програма с участието на Димитър Аргиров, Оркестър „Експрес бенд“, Жоро Любимеца и Валя. От 23.00 ч. на пл. „Георги Измирлиев“ гостите на Празника се насладиха на атрактивен 3D мапинг с тематика посветена на горнооряховския суджук.

Третият ден от празника продължи с програма на самодейци от общината и гости. В неделя, в Художествена галерия „Недялко Каранешев“, бе открита изложбата с картини от ХХ Международен пленер „Живописатира“. В него по традиция участват както художници от Сдружение Гоарт, така и творци от страната.

От 18.00 ч. започна вечерната фолклорна програма с участието на Национален фолклорен ансамбъл „Българи“, Албена Вескова и Крум Крумов. По традиция празникът  завърши с празнични илюминации, а след тях, на пл. „Георги Измирлиев“, отново бе показан тематичен 3D мапинг.