Експертна комисия ще оглежда Царевец и Трапезица
Експертна комисия ще оглежда Царевец и Трапезица / DarikNews.bg

Министерството на културата назначи комисия, която ще посети резерватите Царевец и Трапезица, за да даде експертна оценка на състоянието на архитектурните останки. Огледът ще бъде направен от 7 до 11 март. Работата на комисията ще ръководи архитект  Георги Стоев, който е шеф на главната дирекция за изследване и опазване на културното наследство в Министерството на културата.

В комисията са включени още двама експерти от министерството, както и доц. д-р Константин Тотев от търновския филиал на Археологическия институт с музей към БАН и директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов. В екипа трябва да влязат и по един представител на Община Велико Търново и Института по недвижимо културно наследство.

Комисията ще изготви доклад, който в тридневен срок ще бъде представен на министъра на културата.

Идеята за такава експертна комисия за оглед на Царевец дойде от зам.-министъра на културата Тодор Чобанов, след като в края на миналата година избухна скандал между него и Община Велико Търново, за това какви са приходите от крепостта и как се използват те.

Причина за задочния спор стана докладна записка на директора на музея Иван Църов, изпратена до министерството с информация за състоянието на Царевец. Тогава Църов алармира, че оригиналните зидове на крепостта се рушат и за аварийни консервационно-реставрационни работи са нужни 200 000 лв.