83-ама ще ни броят пробно през септември
83-ама ще ни броят пробно през септември / Дарик нюз

 

83- ама контрольори ще броят жителите на определени квартали във Велико Търново и в Дебелец по време на пробното преброяване, което ще се проведе от 7 до 14 септември. То ще става, чрез посещения по домовете с анкетни карти. За целта ще бъдат разкрити общо 64 преброителни участъка.

Това стана ясно по време на работна среща в Областната управа. В срещата участваха и.д. главен секретар на Националния статистически институт Цветан Нанов, медийни експерти, главният секретар на Община Велико Търново Мина Илиева, кметът на Дебелец Димитър Димитров, директорът на Териториално статистическо бюро Борислав Борисов, шефовете на дирекции ГРАО, „Обща администрация" и ТСУ от общината, експерти от Областна администрация, от ТСБ и демографските отдели. Преброяването ще започне официално в 00.00 часа на 1 септември и ще завърши в 20.00 ч. на 14 септември. За пръв път ще бъде въведено електронно преброяване за периода 1- 7 септември и в него ще могат да се включат всички желаещи граждани от област Велико Търново. Електронният  формуляр на анкетната карта ще се попълват на открития наскоро Интернет сайт с адрес www/nsi.bg/census2011.

 На 17 август официално ще бъдат утвърдени Областната преброителна комисия и Общинската преброителна комисия. В състава им ще влязат представители на Областна администрация, община Велико Търново и Териториалното статистическо бюро. На 26 и 27 август ще се проведат обучения на преброителите. Пробното преброяване се явява подготвителна фаза на същинското преброяване, което ще се извърши през 2011 г. Догодина в България за пръв път ще се извърши национално преброяване едновременно с това в останалите 26 страни - членки на Евросъюза.